Клинкерната фасада - най-добрият избор

Вижте всички статии
Клинкерната фасада - най-добрият избор

Какво представлява клинкерната фасада


Клинкерната фасада е външна декоративна система характеризираща се с изключителна здравина и трайност на крайното покритие.Описаните характеристики се дължат на естествения продукт клинкер,който е основен елемент в системата. Клинкерните елементи са висококачествени продукти изработени от естествени природни ресурси-глина,пясък и вода. Изпечени в специализирани клинкерни пещи на температури от 1300 градуса. Керамичните елементи използвани за реализация на клинкерни фасади са с изключителни технически качества и неповторим външен вид. Визуализацията на сграда,покрита с клинкерна фасада, е с отличен външен вид и в същото време хармонизира с природата и заобикалящата ни среда.
Фасадите изпълнени с клинкерни системи са устойчиви на замръзване, устойчиви на механични наранявания и издръжливи на всякакви атмосферни условия.Клинкерните елементи, които се прилагат за външни декорации и цялостни фасади са изработени от естествени компоненти,съответно продуктите са високо устойчиви,а на това се дължи факта,че са най-здравата и издръжлива облицовка.

Какви са предимствата на фасадата от клинкер?


Клинкерът се използва като материал повече от 700 г., запазва традициите за здравина и уют в изграждането на къщи, огради, жилищни и промишлени сгради.Външността на сградата ,облицована с керамика изпечена на висока температура ,може да достигне период на експлоатация около 100 г.Използването на клинкерени системи има дългогодишен период на приложение и в същото време не причинява вреда на околната среда.Фасади изградени от клинкерни продукти са се доказали в годините ,но едва сега навлизат като тенденции и в нашата страна.

Какви видове клинкер се предлагат на пазара?


В 21 век технологиите се развиват динамично.Въпреки ,че клинкерът е естествен материал,иновациите в производството позволяват да се създават различни продукти от този тип материал:

1.различни по цвят


- благодарение на различните цветове глина,гамата от клинкерни продукти е доста голяма,а комбинирането им дава възможност за производство на още по-голямо разнообразие ,което покрива различните предпочитания.Препоръчително е когато изберете цвят да заявите количество малко по-голямо от необходимото,защото при поръчка от друга партида на производството е възможно да има различия в тона на цвета.

2.различни по текстура - гладка,неравна,глазирана


- гладката - класическа и позната на всеки.
- неравната - тя е много актуална,тъй като наподобява на естествена ръчно формована тухла.
- глазираната - гладка с глазура отгоре,която я прави лъскава и лесна за почистване.

3.различни по размер


- дължина
- ширина
- дебелина

Какви са свойствата на материала клинкер?


Проекти реализирани с клинкерни елементи са с неоспорими превъзходства от повечето решения за фасади ,което може да се убедите лично ,като проучите предимствата на тези керамични продукти:
- Устойчивост на замръзване - продуктите от клинкер са с дребно пореста структура и с висока плътност,при което със сигурност материала няма да се компрометира дори и при много ниски температури.Голямата си плътност дължат на това ,че са направени при високи температури (1300 градуса) ,в специализираните пещи за производството на клинкер. Клинкерните тухлички абсорбират изключително малко влага(между 3 и 5%),което не позволява замръзването респективно разрушаването на продукта ,когато температурата на въздуха се понижи.
- Високо ниво на якост - фасадите изпълнени с керамични тухлички ,са гарантиращо здрави,тъй като имат перфектни характеристики при производство.Фасадата на сградата винаги ще е съвършена,тъй като повърхността не може да се нарани или счупи.
- Устойчивост на UV лъчи - клинкерът е с уникални характеристики,които не дават на цветовете да избледняват.Това е естествен материал с естествени цветове,които няма как да се повлияят от UV лъчите и така запазват оригиналният си външен вид.
- Дълготрайни свойства - вложените материали и процесите при производство гарантират качество на покритието повече от десетилетия и запазването на външният му вид за години напред.

Какви фасади клинкер има спрямо техниките за монтаж?


- Монтаж с лепене върху измазана стена - това е класически начин ,но при него е много важно качеството и начина на монтаж.
- Монтаж върху системи за вентилируема фасада - специална конструкция - метална или дървена.

Основните видове на полагане са два


1. С фугиране


- с фугираща смес и специални инструменти предназначени за това.Запълването на разстоянията между тухличките играе важна роля ,не само за декоративните свойства ,но и за техническите характеристики.Фасади изпълнени с клинкерни продукти имат много ниска водопропускливост и висока паропропускливост, необходимо е фугиране за да се подобри качеството на стените и повърхността да диша.За фугиращите смеси трябва да се използват качествени продукти - гъвкав мастик.Когато използвате инструменти предназначени за клинкерния материал ,може да сте сигурни ,че ще се избегне трудоемката работа.А качеството на материала е неоспоримо:)

2. Без фугиране


- ако не ви харесва вида на фасади с използвана фуга,може да изберете новите и уникални системи, при които не се фугират разстоянията между плочките(системи за вентилируеми фасади). По този начин влагата не се натрупва на места и не уврежда керамиката.Тези системи за прилагане на клинкерни продукти спомагат водата да се изпари по естествен начин,като това отстранява възможността да се нарани стената и увреди външния вид на фасадата.

Основни тънкости ,които трябва да знаете за използването на клинкерни системи!


Монтажът на този вид материал е лесен,но все пак е добре да се намерят добри и грамотни майстори,така че фасадата да има перфектни характеристики и да издържи дълго време.И въпреки това трябва да бъдете наясно с основните елементи от изпълнението .

клинкерните стени и фугата - фугирането на клинкерните стени е не само с декоративни свойства,но подобрява и техническите качества на обекта.Препоръчително е фугата да е между 10 и 12 мм.

качество на фугата - клинкерът е материал ,който се характеризира с ниска пропускливост,за което е от значение качеството на използваната фуга,като тя ще позволи на създадената повърхност да диша.

лепилото - лепилото трябва да бъде специално лепило за клинкер или тъй наречените "трас лепила". Използването на качествено лепило съобразено с нуждата на клинкерната стена,ще предотврати неприятни естетични дефекти по фасадата.От понижаването на температурите и замръзването на материала и последващо увеличение на температурите се стича вода ,която оставя бели не естетични черти върху керамичните плочки.


Харесвате ли новите тенденции в тухлените фасади или трябва да изберете най-качествените и здрави облицовки ,Вие сте на прав път като посетихте най-добрата страница за клинкерни продукти.Ако имате допълнителни въпроси,притеснения или колебания,ние от Клинкер БГ сме винаги насреща за да Ви помогнем.Не се колебайте да ни потърсите и да реализираме едни прекрасни идеи.
Върни се в началото на страницата