Клинкерната фасада - най-добрият избор

Вижте всички статии
Клинкерната фасада - най-добрият избор

Какво всъщност е клинкерът?

Клинкерът представлява изключително здрав и надежден материал, използван за създаване на издръжливи и висококачествени фасади. Този материал със сигурност се отразява положително на стойността на имота ви. Използването на клинкерни плочки или тухли не само подобрява външния вид на сградата, но създава усещане за здравина,надежност, качество и увереност, в дългогодишната перфектна и сигурна визия.

История на клинкера

Tерминът "КЛИНКЕР" произлиза от описанието на характеристиките на тухлата, идващо от Средновековието. Той произлиза от думата "KLINK", която описва звука на изпечената тухла след удар. Този звук е бил един от малкото фактори, които са служили на строителите преди сертификатите и техническите тестове за да оценят качеството на материала, използван за изграждане на стени. Звукът, който тухлата издава при удар, предоставяше информация за здравината й, степента на примесите и натоварването, на което може да издържи. Така, производната "KLINKER" стана символ на надеждност, устойчивост и високо качество.
В наши дни, където технологичният напредък позволява точни измервания, прецизно регулиране на производствените процеси и използване на разнообразни строителни материали, терминът "КЛИНКЕР" се използва по-скоро като една красива маркетингова история, придружаваща разнообразни строителни материали. Сега, за да изберете надежден и издръжлив материал за облицовка на фасада, просто удряне на две плочки една срещу друга вече не е достатъчно. Необходимо е да се заровите по-дълбоко в производствените технологии. Производителите и търговците на фасадни материали използват термина "КЛИНКЕР" за всяка облицовъчна плочка, която има визуални характеристики на тухла.

Какви са предимствата на фасадата от клинкер?

Клинкерът се използва като материал повече от 700 г., запазва традициите за здравина и уют в изграждането на къщи, огради, жилищни и промишлени сгради.Външността на сградата ,облицована с керамика изпечена на висока температура ,може да достигне период на експлоатация около 100 г.Използването на клинкерени системи има дългогодишен период на приложение и в същото време не причинява вреда на околната среда.Фасади изградени от клинкерни продукти са се доказали в годините ,но едва сега навлизат като тенденции и в нашата страна.

Какви видове клинкер се предлагат на пазара?

В 21 век технологиите се развиват динамично.Въпреки ,че клинкерът е естествен материал,иновациите в производството позволяват да се създават различни продукти от този тип материал:

1.различни по цвят

- благодарение на различните цветове глина,гамата от клинкерни продукти е доста голяма,а комбинирането им дава възможност за производство на още по-голямо разнообразие ,което покрива различните предпочитания.Препоръчително е когато изберете цвят да заявите количество малко по-голямо от необходимото,защото при поръчка от друга партида на производството е възможно да има различия в тона на цвета.

2.различни по текстура - гладка,неравна,глазирана

- гладката - класическа и позната на всеки.
- неравната - тя е много актуална,тъй като наподобява на естествена ръчно формована тухла.
- глазираната - гладка с глазура отгоре,която я прави лъскава и лесна за почистване.

3.различни по размер

- дължина
- ширина
- дебелина

Какви са свойствата на материала клинкер?

Проекти реализирани с клинкерни елементи са с неоспорими превъзходства от повечето решения за фасади ,което може да се убедите лично ,като проучите предимствата на тези керамични продукти:
- Устойчивост на замръзване - продуктите от клинкер са с дребно пореста структура и с висока плътност,при което със сигурност материала няма да се компрометира дори и при много ниски температури.Голямата си плътност дължат на това ,че са направени при високи температури (1300 градуса) ,в специализираните пещи за производството на клинкер. Клинкерните тухлички абсорбират изключително малко влага(между 3 и 5%),което не позволява замръзването респективно разрушаването на продукта ,когато температурата на въздуха се понижи.
- Високо ниво на якост - фасадите изпълнени с керамични тухлички ,са гарантиращо здрави,тъй като имат перфектни характеристики при производство.Фасадата на сградата винаги ще е съвършена,тъй като повърхността не може да се нарани или счупи.
- Устойчивост на UV лъчи - клинкерът е с уникални характеристики,които не дават на цветовете да избледняват.Това е естествен материал с естествени цветове,които няма как да се повлияят от UV лъчите и така запазват оригиналният си външен вид.
- Дълготрайни свойства - вложените материали и процесите при производство гарантират качество на покритието повече от десетилетия и запазването на външният му вид за години напред.

Какви фасади клинкер има спрямо техниките за монтаж?

- Монтаж с лепене върху измазана стена - това е класически начин ,но при него е много важно качеството и начина на монтаж.
- Монтаж върху системи за вентилируема фасада - специална конструкция - метална или дървена.

Основните видове на полагане са два

1. С лепене плочка по плочка и фугиране

- Клинкерът се лепи с трас лепило и се фугира с фуга за клинкер и камък.Фугиращата смес се нанася със специални инструменти предназначени за фугиране.Запълването на разстоянията между тухличките играе важна роля ,не само за декоративните свойства ,но и за техническите характеристики.Фасади изпълнени с клинкерни продукти имат много ниска водопропускливост и висока паропропускливост, фугирането е необходимо за да се подобри качеството на стените и повърхността да диша.За фугиращите смеси трябва да се използват качествени продукти - гъвкав мастик.Когато използвате инструменти предназначени за клинкерния материал ,може да сте сигурни ,че ще се избегне трудоемката работа.А качеството на материала е неоспоримо:)

2. Вентилируема фасада

-Клинкерната вентилируема фасада е отлично решение за шумо- и топлоизолация на вашата сграда и представлява метална конструкция закрепена върху фасадата и крайният елемент е клинкерният детайл,който се закрепва за металните части . По този начин влагата не се натрупва на места и не уврежда керамиката.Тези системи за прилагане на клинкерни продукти спомагат водата да се изпари по естествен начин,като това отстранява възможността да се нарани стената и увреди външния вид на фасадата.
Описаната конструкция е най-често приложима за големи проекти.

3. Клинкерна система с полиуретанова изолация

-Системата е сравнително нова за нашият пазар.Продукта набира все по-голяма популярност и е с отлично качество. Kлинкерните фасадни плочки са интегрирани в топлоизолационен панел от висококачествена полиуретанова пяна, която е 100% безвредна. При производствения процес се използва технология за експандиране на PUR под високо налягане, чрез която се получава интегриран фасаден термоизолационен панел с финално покритие от естествен клинкер.Технологията на производство позволява постигането на високо качество на готовия продукт, което е предпоставка за постигане на перфектни резултати. Продуктите ,които се влагат са с отлично качество.

Основни тънкости ,които трябва да знаете за използването на клинкерни системи!

Монтажът на този вид материал е лесен,но все пак е добре да се намерят добри и грамотни майстори,така че фасадата да има перфектни характеристики и да издържи дълго време.И въпреки това трябва да бъдете наясно с основните елементи от изпълнението .

клинкерните стени и фугата - фугирането на клинкерните стени е не само с декоративни свойства,но подобрява и техническите качества на обекта.Препоръчително е фугата да е между 10 и 12 мм.

качество на фугата - клинкерът е материал ,който се характеризира с ниска пропускливост,за което е от значение качеството на използваната фуга,като тя ще позволи на създадената повърхност да диша.

лепилото - лепилото трябва да бъде специално лепило за клинкер или тъй наречените "трас лепила". Използването на качествено лепило съобразено с нуждата на клинкерната стена,ще предотврати неприятни естетични дефекти по фасадата.От понижаването на температурите и замръзването на материала и последващо увеличение на температурите се стича вода ,която оставя бели не естетични черти върху керамичните плочки.

Харесвате ли новите тенденции в тухлените фасади или трябва да изберете най-качествените и здрави облицовки ,Вие сте на прав път като посетихте най-добрата страница за клинкерни продукти.Ако имате допълнителни въпроси,притеснения или колебания,ние от Клинкер БГ сме винаги насреща за да Ви помогнем.Не се колебайте да ни потърсите и да реализираме едни прекрасни идеи.
Върни се в началото на страницата