Статии

Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение

С настъпването на топлите и слънчеви дни, градината се превръща в любимото място за събиране на приятели и семейство. За да направите вашата градина още по-привлекателна и функционална, изборът на подходящи материали е от съществено значение. Един от тези материали, които съчетават естетика с издръжливост и устойчивост на външни влияния, е клинкерът. Вижте как можете да внесете красотата на клинкера в вашата градина:

Саксии от Клинкерни Фасадни Плочки

Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Саксиите са не само допълнение към градинския дизайн, но са и функционални за растенията ви. Клинкерните фасадни плочки са идеален избор за изработване на саксии, тъй като те са устойчиви на влага и променливите климатични условия. Плочките предлагат разнообразие от текстури и цветове, което позволява да създадете интересни комбинации и да добавите изящество към вашата градина.

Огради с Клинкерни Профили


Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Оградите не само определят границите на вашата градина, но и придават завършен вид на дизайна. Клинкерните профили за огради предлагат изключителна здравина и устойчивост на външни влияния, като същевременно допълват визията на градината. Изберете от разнообразието от форми и цветове, за да създадете персонализиран дизайн, който да отразява вашия стил.

Клинкерни Шапки за Огради

Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Шапките за огради не само защитават от влага и износване, но и придават завършен вид на структурата. Клинкерните шапки са елегантен и практичен избор за всяка градина. Тяхната издръжливост ги прави идеални за дългосрочна употреба, като същевременно добавят стил и изтънченост към оградата ви.Алеи от Клинкерни Павета


Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Алеите представляват важен елемент в градинския дизайн, като те не само осигуряват пътека през градината, но и я оформят. Клинкерните павета са издръжливи и лесни за поддръжка, което ги прави идеални за използване в градинския пространство. Създайте интересни шарки и декоративни ефекти, като съчетаете различни цветове и форми на плочките.


Барбекю Облепено с Клинкерни Фасадни Плочки

Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Барбекютата са мястото, където се събират приятели и семейство за общи моменти и вкусни ястия на открито. Облицовката на барбекютата с клинкерни фасадни плочки не само я прави издръжлива и лесна за почистване, но и добавя естетика и стил към цялостния дизайн на градината.Басейни с Клинкерни Подови Плочки


Изкуството на клинкера в градината: Естетика, практичност и вдъхновение
Басейнът е място за релаксация и забавление през горещите летни дни. Използването на клинкерни подови плочки около басейна е практично и стилно решение. Тези плочки са устойчиви на влага и химикали, като същевременно осигуряват сигурност и комфорт при движението около басейна.

Внесете красотата и издръжливостта на клинкера във вашата градина и създайте пространство, което да ви радва и вдъхновява през цялата година.
 
Клинкерни тухли: Екологичност, качество и социална отговорност
Клинкерните тухли са изработени от глинени смеси, които се добиват от най-висококачествени находища. Изработени са само от естествени суровини, което ги прави екологични и щадящи хората.
Поради ниския си CO2 отпечатък, нашите партньори не участват в търговията с CO2 емисии. В производствения процес се рециклират 100% от всички производствени отпадъци, както и водата, използвана в производствения процес. Всеки продукт, който не отговаря на изискванията за качество, ще бъде използван повторно в производствения процес.

За нашите партньори екологията и социалната отговорност са неразделна част от техните бизнес дейности. Според тях устойчивото развитие е най-добрият начин за по-нататъшно разширяване на собствената ви силна позиция, и то не само на пазара на клинкер. Те осъзнават своята социална отговорност и активно следват екологичните принципи в полза на техните служители, партньори, клиенти и целия регион. Те се фокусират върху инвестиции за намаляване на потреблението на енергия и запазване на ресурсите, като ги използват много отговорно.
Това включва ангажимент за екологосъобразни покупки, от цялата верига на доставки до бизнес партньори. Всички тези дейности ни позволяват да предлагаме на нашите клиенти натурални, екологично чисти продукти. Освен това всички тухли имат изключително дълъг жизнен цикъл на продукта.

Клинкерните тухли имат продуктова екологична декларация EPD и отговарят на най-високите изисквания на европейските стандарти за качество.
Намирането на баланс между социални, икономически и екологични фактори е огромно предизвикателство, особено като се има предвид бързо нарастващите разходи за енергия. Нашите партньори възнамеряват да продължат проектите в областта на възобновяемите енергийни източници.
 
Защо пожарникарите предпочитат тухленото строителство?
Неслучайно повечето или дори всички съоръжения за противопожарно обучение и пожарникарски домове са построени от тухли. Защо? Заради безопасността. Хората, които се борят с пожарите за да си осигурят средства за живот, са наясно колко бързо сградите, изградени от синтетичен сайдинг (този вид облицовка се изработва от различни синтетични материали, като например поливинилхлорид (PVC), полипропилен, полистирен и др.) или дърво, могат да бъдат изгорени и унищожени при пожар. Тези професионалисти имат личен и често трагичен опит с бързината на разпространение на огъня.

Консенсусът между пожарникарите е че жилищата или търговските сгради, построени от тухли, спират разпространението на огъня по-ефективно от всеки друг материал. Дори при изключително разрушителни пожари, животите на хората и тези, които трябва да се справят с пожара, често могат да бъдат спасени, а щетите по сградата се ограничават.

Това означава, че човешките животи могат да бъдат запазени, когато домовете и бизнес сградите са построени от тухли. Клинкерните тухли са се утвърдили като надежден "предпазен клапан" през вековете. В райони, изложени на опасност от бури, тухлена конструкция може да помогне да се намалят щетите от летящи отломки.

Какво прави тухлата по – безопасна?


Поради своето вековно съществуване, предимствата на тухлите по отношение на безопасност често се подценяват от собствениците на жилища и строителите. Лесно е да се вземе тухлата за даденост. Въпреки това, това може да бъде трагична грешка.
Защо пожарникарите предпочитат тухленото строителство?

Тухлата се явява по-безопасен строителен материал от останалите, поради простата причина, че основният й компонент е глина. Тухлата може да издържи на топлина над 2000 градуса по Фаренхайт, в зависимост от състава и предназначението си. Тя е класифицирана като незапалим материал, което означава, че може да служи както за устойчивост, така и за ограничаване на огъня.

Според този източник: "Никоя външна облицовка не може да устои на топлината като тухла! Имаме множество случаи на фиброциментови и винилови домове, които се запалват толкова бързо, че пожарникарите са изложени на опасност. Тухлите предоставят 1,5 часа защита, преди огънят да проникне в дома ви, докато сайдингът от винил и фиброцимент не издържа повече от 30 минути. Глинената тухла помага да забави разпространението на огъня, предоставяйки на пожарникарите допълнителен час, за да свършат работата си безопасно и да спасят вашия дом, семейство и имущество."

Пожарът не е единствената опасност


Приказките и басните обикновено са изпълнени със символика и учебни поуки за живота. В случая на класическата история "Трите прасенца", големият лош вълк представлява интересна метафора за опасността, която може да се крие зад ъгъла при строенето на дома. Историята не само илюстрира рисковете, свързани с лекота на построяване, но и подчертава ползите от доброто планиране.
Защо пожарникарите предпочитат тухленото строителство?

В тази приказка, едно прасе изгражда къща от слама, докато другото използва пръчки. Двете къщи се построяват бързо, но третото прасе трудно работи и изгражда къщата си от тухли.

Съдържанието на историята води до неизбежни последици. Големият, лош вълк разрушава първата къща от слама и втората от пръчки, като подчертава уязвимостта на по-леките постройки. Обаче, когато вълкът се опитва да разруши къщата от тухли на третото прасе, тя остава непокътната. Така историята разкрива морал, насочен към умно планиране, усърдна работа и избор на по-здрави материали за строеж.

Втората поука от историята подчертава опасностите за домовете, предизвикани от природни бедствия като вятър, дъжд, градушка, торнадо или урагани. Изследванията показват, че тухлените домове предоставят по-голяма защита от ветрове и отломки, в сравнение с материали като винил или фиброциментови сайдинги. Този факт е допълнително подкрепен от тестове, показващи, че тухлени къщи са по-устойчиви на удари, абразии и атмосферни влияния.

Безопасност с по – малко поддръжка


Естествената глинена тухла се отличава като по-безопасен строителен материал в сравнение с другите. Предлага и допълнително практическо предимство - традиционно тухлените домове поддържат или повишават своята стойност през поколенията, тъй като не изискват постоянна поддръжка, включително боядисване, смяна на износен сайдинг или дърво, което е често необходимо за други строителни материали.

Грижата за жилищата, изградени от тухли, е важен аспект за разглеждане. Както се подчертава от различни източници, тухлата проявява устойчивост на увреждания или гниене в по-малка степен в сравнение с други материали. А дори и ако се наложи ремонт, той обикновено е по-лесен и по-икономичен. С нарастването на броя на семействата, които пребивават в един и същ дом през десетилетия, тухлата предоставя едно от решенията за "защита на бъдещето" на техните ценни активи. Защото потребността от поддръжка обикновено е минимална, като например просто пренасочване на хоросановите фуги, тухлата дава възможност на дома да остарява със запазен дизайн, без излишни сложности.

Тухленият строеж не само увеличава безопасността на домовете и търговските сгради, но и има по-малка нужда от поддръжка в сравнение с другите материали. Препоръчително е архитектите и строителите да се консултират с експерти по тухли, за да осигурят оптимална изградена структура.
 

Клинкерни плочки - монтаж и важни стъпки


Монтаж на клинкерни плочки върху фасада

Клинкерът е довършителен керамичен материал, който при правилна инсталация може не само да осигури красиво и висококачествено покритие, но и да създаде оригинален дизайн, който идеално се вписва в цялостния интериор на сградата. Успешно се използва при завършване на фасадата на къща, стъпала, тераси, балкони, басейни и дори при проектиране на сложни архитектурни решения.
Клинкерът се произвежда чрез исушаване и изпичане, което влияе върху характеристиките на покритието. Плочките се изпичат в тунелни пещи при високи температури (над 1200 градуса), което гарантира здравина на материала и устойчива повърхност на всякакъв вид удар.
Най-често клинкерните плочки се използват за тухлена визия на фасади и като подови настилки ,било то външни ,вътрешни или индустриални. Въпреки че процесът на поставяне на плочките не е изключително труден, важно е да се обърне внимание на определени детайли по време на монтажа, които биха направили стените на сградата по-здрави и биха придали перфектната визия от свършената работа.

Основни характеристики на клинкерните плочки:


- ниска водопоглъщаемост
- устойчивост на температурни промени
- здравина
- лесен за поддръжка
- механична устойчивост
- широка гама от цветове (повече от 200 модела)
- екологичен

Важно!

Полагането на клинкер е като редене на пъзел. По време на инсталационния процес е важно всички елементи да паснат идеално.

Подготвителна работа


Преди да направите покупката си, е от съществено значение да определите правилно необходимия брой елементи. За облицовка на фасада се препоръчва използването на стандартни плоски плочки и ъглови елементи. В този случай, количеството на плочките се изчислява в квадратни метри, докато за ъгловите се използва калкулиране на линеен метър.
- Много е важно да знаете ,че екструдираните клинкерни плочки се продават с включена технологична фуга. Това означава ,че ако купите 1м2 и подредите плочките плътно една до друга ,няма да получите 1 м2. Но ако ги подредите с фуга10-12 мм ще получите точно 1 м2. Това е европейска норма и е практика на всеки производител на екструдирани клинкерни плочки.
Може да забележите, че има сухопресовани клинкерни плочки, които се продават без включена технологична фуга. Купувате 1м2, подреждате ги една до друга и имате точно 1м2.
Разликата е от технологията на производство едните са с технологията на сухопресоване, а другите чрез екструдиране.

Монтажът на клинкер може да се извършва върху различни видове подложки, като камък, дърво или бетон. Преди самият процес на монтаж, е важно работната повърхност да бъде внимателно почистена от замърсявания, възможни маслени петна и неравности.

Съвет!

Подготвената работна повърхност трябва да е напълно суха.

Стъпка по стъпка, инструкции за хоризонтално полагане на клинкерни плочки


При започване на полагането на клинкерните плочки е важно да изберете схема на облицовка, която имитира тухла

1. Извършете подходящите маркировки в съответствие с предварително изготвения чертеж.
2. Започвате от отворите на прозорците и вратите. Това ще ви позволи да поставите първо плътните елементи, а след това останалата част от материала в края.
3. Започнете да работите от трудни ъгли. За да направите това, трябва да използвате ъглови плочки, завършвайки ъглите отгоре надолу.
4. Много е важно да поставите мрежа към изолацията, която да я шпакловте със специалното лепило за клинкер и камък. Тези лепила се наричат - трас лепила. Когато шпакловате мрежата с лепилото ,след което залепите плочките и накрая фугирате с фуга за клинкер и камък, си гарантирате минимална вероятност за поява на бели петна по фасадата.
5. При някой производители,след производството и крайното изпичане, остава технологичен прах и по-груби частици по-задната повърхност на плочката,което трябва да се отстрани за да може да има добра адхезия.
6. Нанесете лепило за плочки с назъбени маламашки върху цялата задна повърхност на елемента, за да осигурите надеждно залепване към повърхността.
7. Нанесете лепило за плочки върху работната повърхност.
8. За изравняване на редовете от клинкерни плочки използвайте дълъг шнур. Тоест, след полагане на първия ред, веднага издърпайте шнура за втория ред.
9. След завършване на процеса на настилане на плочките, започнете фугирането на фугите със специален инструмент - шпакла. Фугите се пълнят със специална фуга за клинкер и камък.
10. Накрая ,веднага след нанасяне на фугата, отстранете незабавно всички петна с мек и влажен материал.

Препоръки от експерти


За да осигурите естествено и надеждно поставяне на клинкерни плочки, е от съществено значение да внимавате за препоръките, предоставени от специалистите.

1 - При извършване на монтажните дейности, е препоръчително използването на лепило от утвърдени производители.
2 - Преди да разположите плочките, е важно да смесите плочките от различните кашони ,тъй като клинкера е натурален продукт и някъде може да има разминаване в тоналността.
3 - За рязане на плочки може да използвате ъглошлайф със специализиран диск за плочки, режеща машина за плочки или ножовка.
важно! Съвременните дизайнери неуморно работят върху нови проекти, които с помощта на клинкерни плочки придават разнообразие на цялостния екстериор, което прави фасадата на къщата уникална и оригинална. За тази цел се използват по-сложни технологии, съчетаващи не само различни нюанси на материала, но и форми в процеса на монтаж.
Обобщавайки, можем да заключим, че монтажните процеси по облицовката с клинкерни плочки са много прости и не изискват специфично обучение. Следователно, всеки, който желае, може да се справи с този процес. Въпреки това, съществуват три важни аспекта, които трябва да се вземат под внимание по време на изпълнението на работния процес.

- Необходимо е коректно да се изчисли количеството на облицовъчните елементи.
- Трябва да подсигурите специално лепило и фугираща смес.
- Имайте в предвид ,че за лепене на плочки и качеството, е необходимо среднодневната температура да е 5 градуса
- Започвайте работата от ъглите и съединителите.
- Поддържайте равномерен хоризонт с помощта на специален шнур
- Премахвайте ненужната фуга от плочките на момента, за да не се налага трудно почистване след това.

Като вземете предвид всички препоръки, инструкциите и етапите на поетапна работа, можете да започнете да изпълнявате фасадата със собствените си ръце.

За повече въпроси може да се свържете с нас.

От Клинкер БГ


 

Какво е значението на клинкера като материал ?Клинкерът е материал с дълга история и изключителни качества, които го правят изключително важен в строителството и дизайна на сгради. Този материал се използва широко поради своите устойчиви характеристики и естетически предимства. Важността на клинкера се проявява в неговите ключови качества и многобройните начини, по които той обогатява съвременната архитектура и конструкции.
Клинкер - важността на материала

История и производство на Клинкер


Клинкерът е известен в строителството от много време. Този материал се получава чрез изпичане на глинести смеси при високи температури, което дава на клинкера характерната му твърдост и устойчивост. Техниката на производство варира според региона и желаните свойства на крайния продукт, но в основата си, производството на клинкер включва екструдиране и пресоване на глинест материал.

Устойчивост и здравина


Едно от най-забележителните качества на клинкера е неговата издръжливост. Той е изключително устойчив на влага, голяма част от атмосферните условия и температурни изменения. Тази устойчивост прави клинкера предпочитан материал за облицовка на сгради, пътни настилки и други конструкции, които изискват висока трайност.

Естетика и разнообразие


Освен своите функционални предимства, клинкерът предлага и значително разнообразие в дизайна. Той е наличен в различни цветове, текстури и форми, което позволява на архитектите и дизайнерите да изразяват творческата си визия по невероятно уникален начин. От традиционни до модерни стилове, клинкерът предоставя гъвкавост и възможност за персонализация.

Екологичност и Устойчиво Строителство


В съвременния свят, в който устойчивостта и екологичната осведоменост са от съществено значение, клинкерът също така представлява предимства. Той е природен материал, който не е токсичен и е изключително устойчив на външни влияния, което удължава неговия живот и намалява нуждата от честа подмяна или ремонт.

Топлоизолационни Свойства


Клинкерът не само е издръжлив, но също така има и отлични топлоизолационни свойства. Това го прави отличен избор за строеж на сгради, където е необходимо запазването на топлината през зимните месеци и охлаждането през лятото. Топлоизолационните качества на клинкера могат да намалят разходите за отопление и климатизация на сградите, като същевременно осигуряват комфорт за живущите в тях.

Малка Поддръжка и Лесен Ремонт


Благодарение на своите устойчиви свойства, клинкерът изисква минимална поддръжка. Той е устойчив на влиянието на времето, влагата и голяма част от химическите вещества. Това означава, че сградите, облицовани с клинкер, изискват по-малко грижи и ремонт в сравнение с други материали.

Пожароустойчивост


Един от ключовите аспекти на клинкера е неговата огнеустойчивост. Този материал е високо устойчив на огън, което го прави предпочитан избор за сгради и обекти, където сигурността и безопасността са от съществено значение. В случай на пожар, клинкерът може да помогне за ограничаване на разпространението на пламъците.

Инвестиция в Бъдещето


Поради своите изключителни качества, клинкерът представлява инвестиция в бъдещето на сградостроенето. С увеличаването на фокуса върху устойчивостта и енергийната ефективност, този материал се очертава като ключов играч в развитието на строителната индустрия, като в същото време осигурява устойчиви, дълготрайни и естетични решения за сгради.

Заключение


Клинкерът е материал с множество предимства, които го правят изключително важен в строителството и дизайна на сгради. Неговата издръжливост, естетика и екологични качества го правят предпочитан избор за архитекти, инженери и строителни компании. В бъдеще, той ще продължи да играе важна роля в разнообразието и устойчивостта на съвременната градска среда.
 

Клинкер - перфектен материал за зимни условия


Не е случайност, че клинкерните материали се срещат в по-голям мащаб в страните с по-суров климат. Необходимостта от надежност определя избора , когато времето създава изпитания.
С настъпването на зимата, изискванията към строителните материали нарастват значително. Екстремните климатични условия, съчетани със замръзнали почви и променливи температури, изискват материали, които не само ще издържат на тези екстремни фактори, но и ще запазят интегритета си и функционалността си. В този контекст, клинкерът изпъква като материал с изключителна устойчивост и надеждност през студените зимни месеци.Този висококачествен строителен материал не само притежава издръжливост, но и запазва своята естетика и функционалност дори при най-неблагоприятните зимни условия. Зимните условия, като ниски температури, влага и замръзване, могат да повлияят върху различните строителни материали. Клинкерът, обаче, е изключително устойчив на тези фактори, което го прави предпочитан избор през зимата.

Клинкер - перфектен материал в зимни условия

Клинкерът е с много прост състав и процес на производство - обработване на глина чрез процеса екструдиране и след това изпечен в пещи на изключително високи температури. Този процес придава уникалните му характеристики на изключителна издръжливост. През зимата, когато ниските температури и влажността често предизвикват разрушения върху други материали, клинкерът остава непокътнат.

Най-голямото предимство на клинкерния материал през зимата е неговата устойчивост на замръзване. Той не се напуква, разрушава или деформира при замръзване, което го прави идеален за облицовка на сгради и площади в студени климатични условия.

Ниската водопоглъщаемост като ключов фактор:


Клинкерът е изключително непроницаем за вода. Това е керамика с много висока плътност, под 5% водопоглъщаемост. Благодарение на качествените ресурси на глина , много финното смилане на суровината и последвашата обработка, е невъзможно да проникне вода в структурата и това е ключа към отличителната му здравина .Това е важно през зимата, когато замръзването и оттичането на влага може да причинят сериозни повреди на материалите. Благодарение на своята ниска водопоглъщаемост, клинкерът предпазва повърхностите от влага и минимизира риска от повреди.
Клинкер - перфектен материал в зимни условия

Устойчивост на корозия:


Друга ключова характеристика на клинкерния материал е устойчивостта му на корозия. Въпреки че смесите за отстраняване на сняг и лед, които се използват за пътищата през зимата, могат да бъдат компроментират някой настилки, клинкерът е устойчив на всички влияния, дори и на киселинни ,като запазва своята издръжливост.

Клинкер - перфектен материал в зимни условия

Клинкерът е несравнимо здрав материал, който запазва своите качества и през зимата. Неговата изключителна издръжливост на ниските температури, устойчивост на влага и корозия го правят идеален избор за проекти в студени климатични условия. С възможността за запазване на естетиката и функционалността си, клинкерът е не просто строителен материал, а избор, който се доказва като необходим и изключително надежден продукт в строителството, особено през зимата.

Ако имате нужда от помощ при избора на най-подходящия клинкер за вас, сме на разположение!

От клинкер БГ
 

Магията на празника се крие в малките детайли


Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.
Ако само преди 10-тина години в България, клинкерът не беше известен материал и търсенето беше клонящо към нула, то към този момент нещата се промениха в пъти. Сега е толкова естествено и модерно да се залага, както за фасада, тъй като е с отлични характеристики и визия, така и като интериор. Все по - често се срещат като акценти на някоя стена или обособяване на кътове в общи помещения. С помощта на натурални цветове на клинкерните плочки, този тип стенни покрития се вписват много елегантно и ненатрапчиво. В случаите на прекалена изчистеност в основната гама на дома, тухлените декори внасят настроение и малко цвят.
Клинкерът е екологичен материал и 100% рециклируем, което го прави актуален и предпочитан сред хората, които се интересуват от еко тенденциите.
Коледа е празник с многогодишни традиции, а от своя страна клинкерът е материал с дългогодишна история, което им дава очарованието да вървят ръка за ръка. Тухлената визия създава много класическа, вълшебна и празнична визия. Тухлена камина, украсена с чорапчета, е класика, която уникално предава коледният дух и е част от приказните декори.

Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Празничните дни са споделено прекарване на приятни моменти със семейството в уюта на дома. Коледните и новогодишни празници са символ на смиреност, обич, топлина и уют. Няма по - добра украса от греещите лица на децата и празничната маса. Какво по - прекрасно от топлите и споделени разговори с близките ни на по чаша хубаво червено вино и вълшебните аромати, разнасящи се от празничните вкуснотии?
…но ето че и ние ще дадем нашия принос към обогатяване на коледната атмосфера чрез информация и практични примери за използване на клинкера във вашия дом. В тази статия ще ви покажем как този материал е във всички приказни снимки, които сме гледали за Коледа в социалните мрежи. Ще разгледаме как клинкерът може да бъде използван за входни врати, всекидневни, камини, спални, кухни, коридори и дори за бани, като ще видите как добавя чар към идеална празнична обстановка.

Клинкерът за входни врати:Добронамереност и радост


Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Клинкерът за вътрешни Стени: Топлина и Уют


За да създадете уникалност в атмосферата, не ви е нужно много, избирайки да съчетаете изчистени стени със само една покрита с чаровните клинкерни тухлички в топли керемидени нюанси или студени, но стилни бели цветове, вие си гарантирате индивидуалност и стил на дома. Съчетавайки простите си форми с модерни цветови комбинации, клинкерните плочки създават неповторим чар и хармония. Този материал не само придава индивидуалност на вашия дом, но и изолира топлината, осигурявайки ви уют през студените зимни дни.

Клинкерът на камината: символ на топлина и семейна хармония


Камината често е фокусен пункт по време на празниците. Както всеки се е убедил от личен опит, да наблюдаваш огъня как гори е много успокояващо и набавящо наслада за сетивата. Горящите пламъчета, усещането на толината и мириса на дърво е магично. Избирайки клинкер за облицовка на камината, добавяте не само стил, но и подчертавате топлата атмосфера на семейните събирания. Клинкерът е издръжлив и устойчив, което го прави идеален за обработка на високите температури, създавани от огъня в камината.

Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Коридор, всекидневна, спалня


Тухленото покритие е добра техника за зониране на пространството. Дизайнерите го използват, за да направят стаята по-удобна и атмосферна. Можете да поставите свещи и рамки за снимки. В студиа и апартаменти можете да разделите пространството с тухлени прегради под формата на бар плотове.

Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Кухня


Модерните кухненски уреди изглеждат особено впечатляващо на фона на тухлен декор. Използвайки зидария, можете да зонирате и отделите трапезарията от работната зона. В кухнята тухлите се използват за декориране на стени, гръб, барплот, изграждане на острови и плотове. Тухлените тавани изглеждат впечатляващи, ако височината позволява.
И най-важното - храната е по-вкусна, когато е сготвена със спокойствие, наслада и любов. Ако кухнята е уютна и приятна, гарантирано настроението и ентусиазмът на всеки, ще бъде изпълнено с желание за приготвяне на вкусна и питателна трапеза.

Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Трапезария


Колкото е важно приготвянето на храната, толкова и обстановката и атмосферата на празничните маси. Със сигурност сте чували, че дори и най - кофти храната, изядеш ли я с благодарност, приятни мисли и емоции, тя автоматично приема от хубавите вибрации и става полезна за тялото ни. А ако изядем най-здравословното ястие в напрежение, стрес и ярост, то това блюдо ще бъде не добро за нас. Ето защо е изключително важно да бъде обстановката приятна и отпускаща. Предложението с топлите нюанси на клинкера ще бъде отличен избор за пространството около трапезата.

Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Стълбищна зона


Тухлената зидария покрай стълбите е често използвана техника за къщи на няколко етажа и мезонети. Ако изберете да поставите клинкерни плочки, ще направите интересен преход и уникален характер на стена, която никой принципно не забелязва.
Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Баня


Тухлите изглеждат особено елегантни в дизайна на банята. Могат да се използват, защото този материал, ако е направен по стандартите за клинкерни продукти, има много ниска водопоглъщаемост и понася добре влагата. Клинкертите модели плочки могат да украсят стените, да обособят душ зоната, да направят ваната като кътче оазис, да скрият тръби и да бъдат част от акцента на паравана.
Клинкерните акценти, като част от Коледната атмосфера, уют и топлина.

Празнични детайли - декорации с Клинкер


Избирайки клинкер като декорация в помещенията, ще се сдобиете с уютен, стилен и екологичен дом. В същото време ще бъде място с характер и също много важно - ще имате дълговечни настилки по стените. Бонус към всичко това е че всеки път в празничните дни ще имате възможност да направите обстановката по-магична, пъстра и уютна. Топлите нюанси на керемидено червено, зашеметяващите натурални цветове на кафявото, съчетани с богатата гама от натурални глини и ефекти на ангобиране, могат да допълнят и създадат една празнична и приказна коледна обстановкана. Добавете към това и вълшебството на коледноата елха, блещукащи лампички, украшения и свещи и вашият дом ще засияе от уют и стил.

Какво прави Клинкера Изключителен?


Клинкерът не е само естетичен материал, но и функционален. Той е устойчив на влага, на температурни промени във високи граници и няма поддръжка. Красотата на клинкера с годините се натрупва, колкото повече остарява, толкова по-красив и автентичен става. Тези качества го правят идеален за използване във всяка част на дома и извън него.
 

Клинкерните павета - най-здравата и дълготрайна настилкаКлинкерните павета са изключително издръжлив материал. Те са много здрави и устойчиви на абразия, тежести, счупване и механични повреди. Клинкерните павета са химически инертни и могат да издържат на агресивни вещества, като киселини и основи, които са сериозни предизвикателства пред останалите типове настилки. Те не се променят под влияние на околната среда и не избледняват под въздействието на слънцето. В производството на клинкерни павета се използва само натурална глина, което е гаранция, че цвета няма да се промени. Паветата са екологично чисти, устойчиви на мухъл и гниене.

Клинкерни павета
Клинкерните павета се считат за важен инструмент в проектирането и предлагат отлични технически параметри за покриване на пътни участъци. Те са перфектната настилка поради своите изключително устойчиви свойства. Подходящи са за павиране на градини, пътеки, тераси, улици, площади, паркоместа и тротоари. Те съчетават максимална практичност с естетическа привлекателност и могат да бъдат използвани във всички архитектурни стилове. Визуалното им възприятие зависи от избраната стилистична схема, която може да бъде много разнообразна. Освен стандартното полагане, покритието от клинкерни павета може да бъде поставено и под наклон, благодарение на своята противохлъзгаща повърхност.

Защо да изберете клинкерна настилка?


• Якост - пъти по-голяма якост от бетоновите павета - 45 мм клинкерна настилка = 80 мм бетонна настилка.
• Издържливост - най-високо ниво на устойчивост, 40 пъти по-устойчив на износване от бетоновите.
• Гаранция на цвета - не избледнява, не се изтрива, остава жив и красив цвят (Доживотна гаранция).
• Поддръжка - не изисква поддръжка - замърсяването се отмива от дъждовната вода.
• Ревизия - може да бъде премахнат, обърнат или преместен на друго място по всяко време.
• Екологичен материал - без изкуствени добавки, примеси или оцветители.
• Монтаж - свободно върху пясъчна основа.Чрез правилно подготвяне на основата има най-добрата дренажна система.
• Комбинации - отлично се съчетава с камък, дърво и градински растения.
• Устойчивост - перфектно представяне при всякакъв климат (дори планински или океански) и всеки сезон.

Предимства и недостатъци:


Клинкерните павета са материал с отлични качества, който предлага много предимства при покриването на пътища. Те са много здрави и устойчиви на абразия, тежести, счупване и механични повреди. Клинкерните павета са химически инертни и могат да издържат на агресивни вещества като киселини и основи, които се използват при обслужването на превозни средства. Те не се променят под влияние на околната среда и не избледняват под въздействието на слънцето.

Могат да имат различни нюанси без използването на пигменти и не са чувствителни към препарати. Клинкерните павета са екологично чисти и не отделят токсични вещества по време на работа. Те са с много ниска водопоглъщаемост <3% , за това са изключително устойчиви на мухъл и гниене. Клинкерните павета се считат за важен инструмент в проектирането и предлагат конкуренция на други облицовъчни материали за покриване на пътни участъци. Те съчетават максимална практичност с естетическа привлекателност и могат да бъдат използвани във всички архитектурни стилове. Визуалното им възприятие зависи от избраната стилистична схема, която може да бъде много разнообразна. Освен стандартното полагане, покритието от клинкерни павета може да бъде поставено и под наклон, благодарение на своята противоплъзгаща повърхност.

Клинкерните тротоарни плочи са неабсорбиращи масло или бензин. Лесно може да се отстранят всякакви замърсявания от тях с помощта на вода. Цената им варира в зависимост от производителя. Въпреки това, те са сравнително скъп материал, което е и техният минус.

Цветове клинкерни павета


Цветовта гама на паветата зависи от типа на използваната глина, температурата и времето на изпичане.Всички цветове са много не натрапчиви и се сливат перфектно със заобикалящата ни среда.Има и хора за които е предизвикателство да намерят точният модел, тъй като всички цветове са базови и няма нюанси.Да клинкерните настилки не са с много голяма база на избор ,въпреки че цветовите схеми позволяват да се постигнат уникални комбинации при подреждането. В продуктовата ни гама може да намерите разнообразие от цветове на клинкерните павета - червено, жълто, кафяво, сиво, бяло, графит.

Клинкерни павета
*за още цветове и актуални цени посетете линкът


Размери на павета


В нашата продуктова гама може да откриете павета в най-разпространените размер, като ако имате нужда от по различни формати се свържете с нас.Имаме голяма база от контакти и може да намерим най-подходящите за вас.
Клинкерните павета са най-често с правоъгълни или квадратни размери, освен това се предлагат и по-малки размери - така наречените мозаечни клинкерни павета.Павета могат да бъдат доставени със или без фаски. Дебелината на търсените клинкерни павета се определя в зависимост от търсените характеристиките на настилката и очакваното натоварване от движение.
- 200 х 100 х / 47 / 52 / 60 / 71
- 200 х 49 х 51
- 50 х 50 х 47
- 200 х 200 х40

Дебелини на клинкерните павета, спрямо местата на приложение


- Дебелини на настилки на пътни платна
Съгласно принципите на изграждане - за дебелината на настилката се изисква спазване на стандартната дебелина по документация.Минималната дебелина на паветата за настилка на пътни платна е 60 mm. За големи натоварвания е необходимо да изберете дебелина 71/80 мм.

- Дебелината на покритието за паркинги, спомагателни съоръжения и съоръжения за отдих за движение на леки автомобили с леки натоварвания е препоръчително 8 cm, допуска се покритие с по-малка дебелина, но не по-малка от 6 см.

- Дебелини на настилки на велоaлей и тротоари
Тук могат да се използват и клинкерни павета с дебелина под 6 см.В зависимост от натоварването можете да изберете клинкерни павета с дебелина например 45 mm или 52 mm.

- Дебелини за настилки на пътеки и алей
Площите с леки натоварвания, които не попадат в обхвата на строителната наредба за пътищата на обществения транспорт, могат да бъдат изградени с тънка дебелина на покритието.За пътеки около къщата, тераси и алеи са подходящи клинкерни павета с дебелина 40мм / 45 мм / 52 мм / 62 мм / 71 мм.

Начин на монтаж


Клинкерни павета

Последващи ремонти


Ремонтът на клинкерните плочи е изключително лесен, тъй като повредените елементи могат да бъдат лесно заменени с нови, а след това по естествен начин ще добие отново своята естествена равна и хомогенна визия. При необходимост, паветата могат да бъдат разглобени и поставени отново, например за подвеждане на тръби.

Важни технически параметри


Клинкерни павета

Винаги внимавайте в избора и се информирайте качествено!!!
Ние сме на ваше разположение :)
 
IRIS - Керамична решетъчна система

Една от основните цели на съвременната архитектура е да се намали нуждата от потребление на енергия в сградите. Тази цел е пряко свързана с контрола на падането на слънчевата топлина върху сградната обвивка. Исторически погледнато, керамичните решетки са дали своя принос за голям брой креативни решения в това отношение, а успоредно работят и по въпроса с топлината, нивото на осветеност в помещенията чрез филтриране на светлината.

Добре подбраното място на един слънцезащитен филтър с определено ниво на затъмняване и геометрия дава възможност за управление на падането на слънчевите лъчи, което улеснява отвеждането на топлината или позволява достъпа до нея и натрупването й, в зависимост от ориентацията на фасадата и сезонните нужди.

В зависимост от разпределението на затъмняването на повърхностите, типологията на отворите и плътността им е възможно да се позволи достъпът на слънчева светлина през зимата и да се избегне през лятото, като се вземе предвид различния ъгъл на падане на слънчевите лъчи през различните периоди на годината.

Универсалността на фасадната решетка да се адаптира към различни ориентации и условия на сградната обвивка е от съществено значение, когато става въпрос да се реагира адекватно на защитата на сградата срещу слънчевата светлина или, точно обратното, да се използва точно тази светлина, ако се сметне за необходимо.

Приложенията на решетките обаче не се ограничават само до това, предлагайки и стилизирани дизайни, които дават възможност да се играе с различни пространства, като се интегрират едно с друго чрез контрол на светлината. Това позволява да се създадат междинни пространства между интериора и екстериора на сградите.


IRIS - Керамична решетъчна система
IRIS - Керамична решетъчна система
IRIS е системата с перфектно конструктивно решение за осъществяването на целта да се намали енергийното потребление.

Топлинното представяне на фасадите, изградени със системата IRIS, е подобно на силно вентилирана фасада, където топлината, излъчвана от керамичната плочка, нагрята от излагането й на слънце, няма да достигне до вътрешността, тъй като е отделена на определено разстояние от нея, както и поради наличието на конвективни въздушни потоци.
 


Основните преимущества на системата IRIS са:


- нейният изключително лесен монтаж
- многобройните й възможности за дизайн
- голямата здравина на системата
- бързината на изпълнение
- няма нужда от специализирана работна ръка.

Тези аргументи, както и изложените по-горе, превръщат IRIS системата в перфектно решение за осъществяването на целта да се намали енергийното потребление с една ненадмината естетика.

Тази иновативна система за конструиране позволява изработването на решетки с различна дебелина и възможност за изграждане на много тънки стени, тъй като са подсилени вертикално с водещи профили, които придават висока степен на стабилност срещу действието на вятъра, без да е необходимо използването на хоросан, нито детайлен контрол на изпълнението на място.
IRIS - Керамична решетъчна система

Топлинното представяне на фасадите, изградени със системата IRIS, е подобно на това на една силно вентилирана фасада, по такъв начин че топлината, излъчвана от керамичната плочка, нагрята от излагането й на слънце, няма да достигне до вътрешния лист, тъй като той е отделен на определено разстояние от нея, както и поради наличието на конвективни
въздушни потоци.

IRIS е изградена от вертикални профили, разположени успоредно един на друг, а разстоянието между тях е точно определено за поставянето на различни двойно назъбени елементи по прост начин, като не се допуска тяхното махане след като вече са били позиционирани. Благодарение на отличната геометрия на керамичните елементи, те се позиционират просто чрез завъртане, без да е необходимо да се придвижват от горната част.


Детайли


IRIS е система, предназначена за лесно и бързо изпълнение на керамични решетки с различна дебелина и ниво на затъмняване, с помощта на благородството на лицевата страна на керамичните продукти.

Най-общо казано, процесът на изграждане на системата може да се раздели на 2 прости стъпки:


1. Проверка на правилната нивелация на изходната повърхност на конструкцията и инсталиране на поддържаща и модулиращата профилна система.
2. Полагане на керамичните елементи в избраното покритие без използване на хоросан или други лепила.

Системата е изградена от 4 групи основни елементи, които, когато се монтират заедно, позволяват реализирането на керамичните решетки:


1. Висококачествени керамични елементи, произведени чрез пресоване в различни Пропорции, което позволява да се конфигурират различни решетки. Голямо разнообразие от цветове и покрития.
2. Модулационна система за правилно инсталиране на решетките IRIS, което включва основни и коронни плочи, разделители, вертикални профили и разделители за температурно разширение. Различни покрития и степени на защита.
3. Системата за задържане, отговаряща за задържането на вертикалните профили в позиция и за поемане на натоварванията от въздействието върху фасадата. Допълнителни елементи, като странични или коронни капаци, нивелационни алуминиеви допълнения, и т.н.

Варианти


1.Преходна фасада


IRIS - Керамична решетъчна система
Това е самоподдържаща фасада, която започва, като се използва разделителната основна плоча, от плоска структурна основа, върху която пада
цялата тежест на фасадата. Това решение изисква фиксиране, което да поема хоризонталните действия и да бъде прикрепено към носещата конструкция на сградата. Тези закрепвания се правят на нивото на всяка от решетките и се
свързват с вертикалните профили, където се поставят керамичните елементи на фасадата.
 


2.Затворена фасада


IRIS - Керамична решетъчна система
Точно като листите на традиционна фабрика за тухли, IRIS позволява създаването на заграждения, разположени между две решетки.
При този вариант на конструкцията се изключват закрепващите подпорни елементи на проходната фасада и хоризонталните натоварвания се поемат от разделителните плочи в основата и на върха.
 


3.Подвижна фасада


Това е решение, при което преобладава предварителното фабрично производство на панели, готови за бързо и ефективно сглобяване
на място. При това положение решетъчните панели IRIS се доставят на предварително изработени модули. След като бъдат на място, те се монтират на релсова система, която позволява да бъдат фиксирани в едно положение или да бъдат местени, за да блокират слънчевото греене. Цялата входна система на панелите се закрепва към конструкцията на сградата, която носи всички натоварвания.


Керамичните елементи са ограничени в периметрова рамка, която съдържа вертикални профили за захващане на елементи и предотвратяване на отстраняването им след завършване на панела.

IRIS - Керамична решетъчна система


МонтажIRIS - Керамична решетъчна система
 
Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемидите са издръжливо и здраво покритие, което е избрано за качество, надеждност и разнообразие от цветове и форми. В допълнение към керамиката днес се появиха и достъпни аналози на традиционните керемиди, направени с други суровини. Какви керемиди да изберем за покрива?
Покривът понякога се нарича петата фасада на къщата, която поема основните външни натоварвания и затова се обръща специално внимание на неговия дизайн и избор на материал. Естествените керамични плочки са безспорен лидер в този въпрос от стотици години . Какви са причините за нейния успех?
Отговорът се крие в простата и изпитана технология за производство на керамични керемиди. Този вид материал се произвежда от глина чрез изпичане при температура 1000-1200 ° C.

Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!

Предимства на керамичните керемиди


- В комбинация с правилен монтаж ,керемидата ви позволява идеално да защитите покрива от атмосферните влияния. Може да издържи над 150 цикъла на замразяване и размразяване. Материалът е устойчив на външни влияния - киселинен дъжд, слънчева радиация, бактериална активност, внезапни температурни промени, пожар, перфектно се справя с функцията на топло и звукоизолация.

- Малките размери на керемидите, високата якост на огъване на покрива и наличието на допълнителни елементи правят възможно покриването на покриви със сложни форми без рязане на материала.

- Естествените глинени керемиди са паропропускливи и осигуряват оптимални условия за вентилация на подпокривното пространство. Постепенно се нагрява и постепенно се охлажда, а през летните нощи топъл въздух остава под покрива, предотвратявайки кондензацията на влага и запазвайки системата на гредите.

- Простите начини за закрепване на елементите улесняват ремонта на проблемните зони и дори, ако е необходимо, разглобяването и сглобяването на покрива.

- Недостатъците на керамичния покрив - крехкост и относително висока цена - се компенсират от екологичността и икономичното използване на материала. Разходите за поддръжка на керемиден покрив са минимални, той не избледнява и практически не се разваля. Срокът на експлоатация на този престижен покривен материал е 100 години или повече.

- Въпреки че е необходимо да се планира скара за керемиден покрив, като се вземе предвид теглото на покритието, границата на безопасност се увеличава само с 5-10%, тъй като изчислението се основава на натоварвания от сняг и вятър, които надвишават теглото на покрива.


Аналозите на керамичните керемиди,но с други качества и характеристикиЦиментово-пясъчните керемиди


За разлика от керамичните керемиди, са направени не от глина, а от смес от цимент, пясък и други компоненти, тоест всъщност от бетон. Полученият материал е боядисан с акрилно съединение, което запечатва отворените пори на готовите керемиди. В резултат на това е възможно да се спестят производствени разходи и значително да се разшири списъкът с налични нюанси на покривни керемиди. Бетонните керемиди не се изпичат, а се сушат при температура 50-60 ° C, като могат да имат не само червени, кафяви, жълти или черни, но и сини или зелени нюанси. Въпреки това, керамичните керемиди все още изглеждат много по-декоративни и изискани от грубите бетонни керемиди.

Полимерни керемиди


Полимерно-пясъчните керемиди се различават от керамичните и цименто-пясъчните керемиди по това, че при производството им се използват не само естествени материали (пясък), но и синтетични компоненти - пластмаса и други полимерни добавки. В резултат на това полученият материал не прилича на керамичен покрив, а на лъскава пластмаса, която обаче не се чупи при изпускане и не се напуква при пробиване или рязане. Но все пак качеството на полимерно-пясъчните керемиди в много случаи оставя много да се желае. Част от покрив от полимерен пясък може да има различни нюанси, но с течение на времето те избледняват под въздействието на слънчевата ултравиолетова радиация.

Защо да изберем керамични керемида Tejas Borja ????Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!Един век производство на керемиди!
От 1899 г. добиват глина от най-добрите кариери в Средиземно море. Вековните традиции и перфектните суровини, дават на керемидите Tejas Borja уникалност, гаранция и опит на пазара.
Избирайки да предлагаме керамиката на Tejas Borja, ние стъпваме на нашите приоритети - да сме в услуга на клиента, да допринасяме за сигурността и надеждността с продуктите, които предлагаме.Основна наша движеща сила е да обогатяваме портфолиото си с най-доброто от производството в керамичният сектор.
Tejas Borja са единствените клинкерни керемиди в България.
 


Предимствата ,които искаме да споделим са:- Tejas Borja предлагат и уникалната и единствена керамична керемида с вграден солар,което дава възможност да създадете своя дом с изискан дизайн и в същото време неизчерпаем източник, екологичен и ефикасен.За да съчетаете ефективността с дизайн, соларните решения на Tejas Borja са интегрирани в керамичния покрив, по такъв начин, по който да влияят възможно най-малко на дизайна на първоначалния проект. Използвайки керемидите на испанският производител, постигате гарантирана максимална стегнатост и издръжливост на покрива.

- Мастиленоструйна технология в керамичните керемиди. Сливането на богатството от естествени материали с техническите свойства на керамичните керемиди, дава възможност на компанията да възпроизведе всички видове ефекти, постигани никога преди.Технологична революция в керемидите с разнообразни покрития като шисти, дърво, камък, мрамор, оксид и др.

- Интересна технология, базирана на нанасяне на ангоби и керамични отлагания, създава уникални състарени и монохромни цветове. В пъстрата гама от продукти може да намерите гланцови керемиди с висок гланц, които предотвратяват преждевременното стареене и минимизиране образуването на мъх.
- В комбинация с правилен монтаж, керемидата ви позволява идеално да защитите покрива от атмосферните влияния. Може да издържи над 150 цикъла на замразяване и размразяване, a в случаят BorjaTECH серията на Tejas Borja стига до над 400 цикъла на мразоустойчивост, а BorjaEXTREME до над 1000 цикъла.

- Метеорологичните условия подлагат на изпитание сградите и особено техните покриви. Покривите трябва да издържат както на обилни снеговалежи, така и на интензивни горещини. Трайността на керамичните керемиди е безспорна в сравнение с други материали, които бързо стареят поради корозия и окисляване, особено в градските райони, поради замърсяване или в крайбрежните райони, поради действието на морската и солената среда.

- Керамичната керемида е силно устойчива на проливни дъждове, киселинни дъждове, дори градушка,слънчева радиация, бактериална активност, внезапни температурни промени, пожар, перфектно се справя с функцията на топло и звукоизолация.

Някои строителни материали могат да отделят суспендирани частици, газове или пари от химичен произход, което може да доведе до синдром на болните сгради, които според СЗО засяга 30% от обитателите на сградата.
Използването на керамични изделия за изграждане на сградите, осигурява здравословна среда!


Представяме ви накратко гамата от продукти на Tejas BorjaКеремиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Най -голямата керамична плочка в света Flat - 5XL

Плоската керемида Flat-5XL е най-голямата керамична керемида на пазара, идеално равна и високоефективна при монтаж. Изработена от керамична глина, това е керамичната керемида с най-ниска водопоглъщаемост на пазара. Оптималният монтаж на скатни покриви е на система от летви или еквивалент. Керемида Flat-5XL е плоска керемида, подходяща за шахматен и редови монтаж. Препоръчителният минимален наклон е 30% или 17º. С 5,48 плочки на m 2 те се поставят чрез дълбоки странични и надлъжни гнезда.
Дължина: 457 мм
Широчина: 510 мм
Тегло: 6,55 кг./керемида
Единици / m 2 : 5,48 Единици.
Полезна дължина: от 340 - 385 mm
Единици/ml напред: 2
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 474 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемидата Flat-10
е плоска, лека керамична керемида с ниска абсорбция. Оптималният монтаж на скатни покриви е на система от летви или еквивалент. Керемидата Flat-10 е плоска плоча, подходяща за шахматен и редови монтаж.
Дължина: 475 мм
Широчина: 285 мм
Тегло: 3,5 кг./керемида
Единици / m 2 : 10,20 Единици.
Полезна дължина: (Път на летвата) ПРОМЕНЛИВА от 365 - 400 mm
Единици/ml напред: 4
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 245 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида ТЕХНИКА-10
е иновативна плоска керемида тип Марсилеза .Керемидата има дълбок канал, високо ниво на плътност. Това е най-универсалният формат на пазара. Традиция и технология, които правят възможни всякакви проекти, от най-авангардните до най-класическите.
Дължина: 475 мм
Широчина: 262 мм
Тегло: 3,05 кг./керемида
Единици / m 2 : 10,9 Единици.
Полезна дължина: (Път на летвата) ПРОМЕНЛИВА от 370 - 415 mm
Единици / ml напред: 4,5
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 220 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида ALICANTINA-12
от традицията към авангарда в керамичните керемиди. Най-универсалната керемида : Формат на керемида, който продължава да поддържа своята елегантност и стил през годините.Alicantina-12 плоска керемида тип марсилеза , изработена от висококачествена червена глина. Керамична керемида с класически плосък профил с два гладки канала на видимата част, които заедно със шахматния монтаж улесняват оттичането на водата.

Дължина: 430 мм
Широчина: 257 мм
Тегло: 3,00 кг/керемида
Единици / m 2 : 12,3 керемиди
Полезна дължина: 370 мм
Единици / ml стреха: 5 керемиди
Препоръчителен минимален наклон: 40% – 22º (*)
Полезна ширина: 215 mm
Странично припокриване: 3,7 cm
Припокриване на главата: 6,0 cm
Тегло на m 2 : 36,9 Kg
Хидроизолация: дишащ лист
Летва ml на m 2 : 2,7
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемидата Flat-11
е плоска керамична керемида, предлагана в специални покрития . Оптималният монтаж на скатни покриви е на система от летви или еквивалент
Дължина: 453
Ширина: 269
Тегло: 3.15
Единици / m 2 : 11 керемиди
Единици / ml стреха: 4 керемиди
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 238 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
S-interlocking roof tiles
- най-използваните керемиди в домовете. Френски керемиди, механични или дантелени керемиди. Пресовани керемиди с извити и плоски профили. Разнообразие от смесени керемиди, максимална производителност при монтаж и естетика на извитите керемиди.
Керемида TBS+ е с извит профил в билната част и изразена контра извивка в каналната част.
Дължина: 475 мм
Широчина: 260 мм
Тегло: 3,50 кг./керемида
Единици / m 2 : 11
Полезна дължина: (Път на летвата) ПРОМЕНЛИВА от 395 - 410 mm
Единици / ml напред: 4,52 - 4,74
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 221 – 211 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида TB-10 Tech
е голяма, лек смесен формат с ниска абсорбция и естетика на извита керемида, когато е поставена.Керемида, с извит и плосък профил, със система за странично и надлъжно монтиране, специално проектирана за водонепроницаемо сглобяване на частите.
Дължина: 475 мм
Широчина: 282 мм
Тегло: 3,45 кг./керемида
Единици / m 2 : 10,3 Единици.
Полезна дължина: (Път на летвата) ПРОМЕНЛИВА от 395 - 405 mm
Единици / ml напред: 4,25 - 4,54
Препоръчителен минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 232 mm
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Кремидата TB-4 ®
е ексклузивен дизайн на смесена керемида, която интегрира извит канален профил, свързан с извивката на покривалото (ефект на извита плочка) и снабдена с прекъсната система за двойно странично свободно и надлъжно монтиране.

Дължина: 442 мм
Широчина: 258 мм
Тегло: 3,40 кг/керемида
Единици / m 2 : 12,8 керемиди
Полезна дължина: 370 мм
Единици / ml стреха: 5 керемиди
Минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 205 mm
Странично припокриване: 5,5 cm
Припокриване на главата: 6,9 cm
Тегло на m 2 : 44 Kg
Хидроизолация: дишащ лист
Летва ml на m 2 : 2,7
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Смесената керемида TB-12 ®
е класическият с извит и плосък профил с прекъсната система за многостранно и надлъжно монтиране, специално проектирана за водонепроницаемо сглобяване на съседни части във вертикални редове и хоризонтални редове. Керемидите TB-12 се предлагат и в BorjaBLANC (селекция от специални бели глини). Идеален за средиземноморския климат с характерните естествени нюанси на тези глини.

Дължина: 439 мм
Широчина: 260 мм
Тегло: 3,05 кг/бр
Единици / m 2 : 12,8 керемиди
Полезна дължина: (Бойна стъпка) 370 мм
Единици / ml стреха: 5 керемиди
Минимален наклон: 30% – 17º (*)
Полезна ширина: 205 mm
Странично припокриване: 5,5 cm
Припокриване на главата: 6,9 / 5,9 cm
Хидроизолация: дишащ лист
Летва ml на m 2 : 2,7
 


Curved roof tiles
- Извитата керамична керемида в различни размери е средиземноморска класика, която никога не излиза от мода.


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Извитата керемида C - 50.21 Celler
е най-използваната плочка в историята.
Керемида с извит профил, с елегантна извивка от 50см. дължина и 21см. устието, което образува капак с форма на улей, дизайнът му позволява да се получат променливи стойности на припокриване между частите. Ръбовете обикновено се сближават, което води до широка и тясна уста, което улеснява сглобяването на канали и одеяла с една и съща керемида.
Оптималният монтаж на извитите керемиди C-50.21 Celler ® се извършва с помощта на петата 50/45 като канал и закрепването им върху двойна летва.
Извитите керемиди също могат да бъдат монтирани върху дъски под керемиди.

Дължина: 500 мм
Широчина: 210мм / 170мм
Тегло: 2,40 кг/керемида
Единици / m 2 : 18 керемиди
Единици / ml стреха: 8 керемиди
Тегло на m 2 : 43 Kg
Единици в ml Бит: 2,5 керемиди
Единици в ml Странично: 2,5 керемиди
Максимално припокриване: 19,0 cm
Минимално припокриване: 8,0 cm
Препоръчителна опора: Метална летва или обработено дърво (*)
Сухо фиксиране посредством: Извита кука за керемиди
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Извита керемида Step 50/45
с опорни пети на долната си страна, тя се поставя в позиция на канала , от съществено значение за извършване на правилното отводняване на покриви с големи извити керемиди (C-50.21 Celler ® и C-45.20), монтирани върху летви или непрекъсната поддръжка. Освен това е снабден с предварително маркиран отвор за фиксиране с пирон или винт към летвата.
Дължина: 500 мм
Широчина: 205мм / 165мм
Тегло: 2,50 кг/бр
Единици / m 2 : 10 керемиди (+ 10 Celler® 50x21 керемиди)
Полезна дължина: 350 - 400 мм
Единици / ml стреха: 4 керемиди
Тегло на m 2 : 25 Kg
Единици на ml Бит: 2,5 Celler ® 50×21 керемиди
Единици на ml Странично: 2,5 Celler ® 50×21
плочки Максимално припокриване: 17,0 cm
Минимално припокриване: 8,0 cm
Препоръчителна опора: Метална летва или обработена дърво (*)
Сухо закрепване с помощта на: Винтове или пирони (в зависимост от опората)
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Извита керемида C - 45.20
с профил на плавна кривина 45см. на дължина и 20см. устието, което образува капак с форма на улей, дизайнът му позволява да се получат променливи стойности на припокриване между частите. Ръбовете обикновено се сближават, което води до широк и тесен отвор, което улеснява сглобяването на канали и одеяла с едно и също парче.
Оптималният монтаж на криволинейните керемиди C-45.20 се извършва с помощта на петата 50/45 като канал и закрепването им върху двойна летва.
Извитите керемиди също могат да бъдат монтирани на върху дъски под керемиди.

Дължина: 45 см.
Широчина: 20см. (макс.) / 16 cm (мин.)
Тегло: 1,95 кг./уд.
Единици / m 2 : 25 керемиди
Единици / ml стреха: 10 керемиди
Тегло на m 2 : 46 Kg
Единици в ml Бит : 3 керемиди
Единици в ml Странично : 3 керемиди
Макс. : 21,0 cm
Минимално припокриване: 8,0 cm
Препоръчителна опора: Кремида под керемиди
Сухо фиксиране с помощта на: Извита кука за керемиди
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида C-40.19
е малък формат извита керемида с 40 см плавен крив профил. дължина и 19см. устието, което образува капак с форма на улей, дизайнът му позволява да се получат променливи стойности на припокриване между частите. Ръбовете обикновено се събират, което води до широк и тесен отвор, което улеснява сглобяването на канали и одеяла с едно и също парче.

Дължина: 16".
Ширина: 18,0 см (макс.) / 14,0 (мин.)
Тегло: 1,6 кг./уд.
Единици / m 2 : 30 керемиди
Единици / ml стреха: 12 керемиди
Тегло на m 2 : 48 Kg
Единици в ml Бит: 3 керемиди
Единици в ml Странично: 3 керемиди
Максимално припокриване: 17,0 cm
Минимално припокриване: 8,0 cm
Препоръчителна опора: Керемида под керемидите
Сухо фиксиране чрез: Извита кука за керемиди
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида C-40.15
е малкоформатна огъната керемида с профил на плавна кривина 40 см. на дължина и 15см. устието, което образува капак с форма на улей, дизайнът му позволява да се получат променливи стойности на припокриване между частите. Ръбовете обикновено се събират, което води до широк и тесен отвор, което улеснява сглобяването на канали и одеяла с едно и също парче.

Дължина: 16".
Широчина: 15.0 см. (макс.) / 11,6 см. (мин.)
Тегло: 1,35 кг./уд.
Единици / m 2 : 33 керемиди
Единици / ml стреха: 12 керемиди
Тегло на m 2 : 45 Kg
Единици в ml Бит: 3 керемиди
Единици в ml Странично: 3 керемиди
Максимално припокриване: 15,0 cm
Минимално припокриване: 8,0 cm
Препоръчителна опора: Керемида под керемидите
Сухо фиксиране чрез: Извита кука за керемиди
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида C-25.12
е малка извита керемида с извит профил 25 x 12 cm. с изключителен дизайн, който позволява на частите да се припокриват точно едно с друго, благодарение на това, че са снабдени със ограничители в канала. Те са елементи, които поради малките си размери се използват за покриване, декориране и завършване на различни места по фасади, покриви и други елементи на сгради .

Дължина: 25см.
Широчина: 12см. (макс.) / 9,5 cm (мин.)
Тегло: 0,65 кг./уд.
Единици / m 2 : 70 керемиди
Единици / ml стреха: 14 керемиди
Тегло на m 2 : 45,5 Kg
Единици в ml Бит: 5 керемиди
Единици в ml Странично: 5 керемиди
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Solar roof tiles
- Решения за слънчева енергия за вашия дом или бизнес. Гамата от керемиди SOLAR от Tejas Borja | Продукти, които се интегрират идеално с плоски керемидени покриви от гамата Tejas Borja “Flat”.
Керамичната керемида SOLAR FLAT-5XL е единствената широкоформатна плоска керемида с интегрирана слънчева енергийна система върху керамична опора. Благодарение на своята интеграция, той предоставя всички характеристики по отношение на уплътняването, без риск от разграждане или окисляване, осигурявайки всички предимства на покрив с керамични керемиди. Перфектната интеграция е завършена при монтажа на покрива или фасадата с керемидите Flat 5XL и техните специални части. Керамичните керемиди SOLAR FLAT-5XL се предлагат в две версии, за да се адаптират към нуждите от генериране на енергия и наличието на пространство за всеки проект.

Размери: 457 x 510 (mm)
Тегло: 7,50 кг
Пикова мощност (Pmax): 23 Wp
Единици /m 2: 5,85 – 5,50 единици
Мощност/m 2 максимум: 143,26 Wp/ m2
m2 – 1 kWp: 6.98m2
единици/kWp: 41,32 единици
 


Керемиден покрив. Избор на най-добрия материал за покрива!
Керемида SOLAR FLAT-10
е проектирана да се интегрира перфектно в покрива. Предоставя всички предимства на улавянето на възобновяема фотоволтаична слънчева енергия в допълнение към представянето на отлична надеждност по отношение на уплътняването на целия покрив.Фотоволтаична керемида, произведена с помощта на най-новите технологии във фотоволтаичните клетки.
Проектирана да завърши покрив или фасада, направени с керамични керемиди Flat 10, керемидите FLAT-10 SOLAR се интегрират перфектно, като повърхността на целият е толкова тънък, колкото самата керемида. Благодарение на своята интеграция, соларната керемида предоставя всички предимства на улавянето на възобновяема фотоволтаична слънчева енергия в допълнение към представянето на отлична надеждност по отношение на уплътняването на целия покрив.
Издръжливостта и ефективността във времето са гарантирани от структурата на самия продукт и използването на стъклен панел (двоен слой от закалено стъкло), който осигурява водоустойчиво и издръжливо капсулиране.

Размери: 457 x 1268 (mm)
Тегло: 9,30 кг.
Пикова мощност (Pmax): 56 Wp
Единици /m 2: 2,22 – 2,02 бр.
Мощност/m 2 максимум**: 123 Wp/ m2
m2 – 1 kWp: 8.12m2 _
единици/kWp: 17,86 единици
 Има и още много характеристики на клинкерните керемиди ,който са подкрепени от сертификати и награди

Наградата RedDot Product Design 2019 - за плосък покрив Flat-5XL BorjaJET ; признание за дизайн и иновация по критерии като ниво на иновация, функционалност, формално качество, дълголетие и ергономичност.

Награда за Иновации Златна Алфа
Наградата за иновации Golden Alfa беше присъдена от Испанското общество за керамика и стъкло за разработването на SKIN-KER ® от Tejas Borja , инсталационна система, която създава самовентилиращ покрив с широкоформатни и обширни плоски керамични фасадни плочки, обгръщащи цялата изграждане на продукт с еднакво качество и външен вид. (2012

Награда за архитектура на керамични керемиди
1 -ва архитектурна награда за керамични керемиди Hispalyt за реставрацията на „Las Reales Atarazanas de Barcelona“. (2013)
1 -ва архитектурна награда за керамични керемиди Hispalyt за нов строителен проект: „Къща S“ (2015-2017)

Награда за интернационализация
Търговската камара на Валенсия награди Tejas Borja с награда за интернационализация като признание за разширяването, което компанията започна преди повече от две десетилетия. (2009)

Най-добър екстериорен продукт на годината
- най-добър екстериорен продукт на годината Цена. Награда, присъдена на керемидата Flat 10 от редакционния съвет на Architecture Ireland на Architecture Expo Dublin. (Architecture Expo Show 2014)

Надяваме се ,че информацията която ви представихме ще бъде полезна ,за да може да направите най-добър избор според търсенето и нуждите ви!
Винаги на разположение за въпроси относно покривните системи!
 

Идеите, които ще променят вашият дом – изберете клинкер и ще бъде…уютен, модерен и уникален!!!Ние от клинкер БГ бихме желали да споделим нашите идеи за този екологичен материал, в производството на който не се използват никакви изкуствени съставки и химикали. Голямото разнообразие от цветове в клинкерните модели позволява да намерите своето индивидуално виждане за интериорно решение. Бъдете сигурни, че качеството и характеристиките на клинкерните плочки са на отлично ниво.

Когато сме в ролята на дизайнери на собственият си дом е много трудна задача. Когато взимаме решения за интериора,винаги се обмисля боя, латекс, тапети , настилки, килими, плочки, пердета, мебели. За да бъдем креативни започваме да наслояваме идеи, да комбинираме множество материи, цветове, аксесоари и тн. Точно за това искаме да ви предложим съчетаване на изчистена визия с акцент клинкерните материали.

Разгледайте предложенията ни за различните кътове у дома и ще се убедите,че ако се комбинира семпла основа на стените, например в бяло и клинкерни плочки ще се получи доста креативно и приятно място.


Започваме от коридораКоридора е място,което се свързва с мръсни обувки, подпиране по стените, неволни драскотини от чанти, чадъри и тн. Не винаги, но повечето коридори са тесни пространства, където може визуално да ги променяте с хиризонтали и вертикали. Ние предлагаме различни по размери клинкерни плочки и клинкерни тухли. При нас в Клинкер БГ ще откриете много модели на няколко европейски производители .

Ако сложите по натурални цветове клинкер - червен, кафяв ще сте сигурни ,че няма да се личат неволно зацапване и нараняване по стената. Ако пък сложите светли цветове, няма да се притеснявате, че ще останат следи от драскотини и удари, защото клинкерните настилки са устойчиви при натиск и не може да се деформират. Друга от многото отлични характеристики е, че глазираният клинкерен материал не задържа петна и се почиства лесно. А ето и няколко идеи….

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 Любимото място за разпускане – холаТази част от апартамента е от изключителна важност. Активното време прекарано с близки хора ни е много приятно и за това се впускаме да направим нашата всекидневна красива, практична и уютна. Идеите са много, но нашият съвет е да решите на първо място дали искате обстановката да е светла или в по-приглушени цветове.

Клинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Ако имате камина, то предпочитанията винаги са да бъде облицована с клинкерни плочки или клинкерни тухли.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Другото място, което е предпочитано за тухлена стена е зад дивана. Много лесно, чрез използването на голямата гама от клинкерни модели може да изберете цвят, който да бъде акцент и да контрастира с дивана. За да не се губи красотата на мебелите, ако са в подобни нюанси със стените, може да разчитате на нашите екологични и красиви клинкерни продукти.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


Спалнята – релаксиране и сънТази част от дома е много нежна и деликатна. Спалнята се свързва с много уют и време за почивка от натрупаното с цветове и предмети обкръжение. Това е помещение в е което сме голяма част от времето си. Там температурата трябва да е умерена, а въздухът чист. И какво по-подходяща от клинкерните елементи, които са екологични и без никакви вредни миризми. Цветовете им са натурални, вписвайки се много стилно и ненатрапчиво в интериора на спалнята. Клинкерните стени са подходящи за поставяне на топли, приглушени и насочващи светлина осветителни тела. Тухлената визия може да бъде на една от стените като акцент, а останалите да са чисти, бели и успокояващи.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


Кухнята мечтата на всяка жена или почти всяка :)Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


ТрапезарияКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


БаняКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 
Има много варианти за завършване на фасадата. Някой по-евтини – като мазилка,сайдинг и т.н. Други пък са по-скъпи, но дълготрайни, креативни и иновативни.
Клинкерната фасада е съчетание от традиционна визия, дълготрайност и и разумна цена. Изработените с клинкер фасади са едни от най-здравите варианти на фасада. Клинкерът като облицовъчен материал се е доказал през годините.
Ако изберете да завършите вашият блок, къща, гараж или ограда и да имате тухлена визия, може само да ви поздравим с перфектният избор.
Естествено всеки би казъл много е скъпо. Зависи! Има варианти и красиви модели в по-ниският ценови клас.

1. Най-подходящият вариант е да изберете клинкерни плочки произведени чрез екструзия. Те са със същите характеристики като клинкерните тухли, но са по-леки, по-малки и с по-ниски транспортни разходи.Керамичните фасадни плочки могат да бъдат произведени чрез две различни технологии:
1.Технология на екструдирания клинкер: Този традиционен метод се използва за изработка на клинкер, тухли и павета. Заготовките, съставени от пластични маси от огнеупорна и пречистена глина, с влагово съдържание между 15% и 30%, преминават през екструдер. Този инструмент придава на суровата материя геометрична форма без да нарушава молекулната й структура или създава изкуствено налягане. След това заготовките се режат на отделни продукти, а декоративни елементи се нанасят със смес от сажди и естествени пигменти. Продуктите след това се изпичат в тунелна пещ при 1300 градуса Целзий в продължение на 48 часа. Този процес придава окончателната форма на материала, която позволява паропропускливост и изгаряне на органични примеси. Екструдираните клинкерни плочки се произвеждат по точно същия начин като клинкерните тухли, използвайки същите материали и технология. Това води до повърхност, която наподобява тази на традиционните клинкерни продукти. Тези плочки не са толкова гладки, както пресованите, и имат по-висока устойчивост на замръзване. Те са настолко реалистични, че след като бъдат приложени на фасадата, никой не може да различи дали се използват плочки или тухли. Гамата от продукти, произведени по екструзионната технология, включва разнообразие от естествени цветове и текстури на повърхността, подобни на тези на клинкерните тухли. Често производителите на фасадни плочки предоставят същите или подобни цветове както на плочките, така и на тухлите, необходими за завършване на свързани елементи като фасади, комини, огради и зелени площи. Благодарение на факта, че екструдираните плочки имат дебелина от 9 до 14 мм, те могат да използват същите фугиращи смеси, използвани за тухлени повърхности, което означава, че размерът на частиците и структурата са съответни към повърхността на зидарийните разтвори.Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

Може да намерите плочки между 6,5 мм и 18 мм.

• различни текстури – матирана, гланцова, с неравности и грапавини. Всичко това е с гарантирано качество въпреки размерите. Независимо от повърхността плочките са устойчиви на замърсявания и петна.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• цветовата гама - уникална и многообразна. Има стотици цветове, които отново ще подчертаем, че са добити от естествен материал. Няма използвани химикали. Всеки модел е направен от съответния цвят глина и спецификата в обработката при изпичане. Фактите сочат и към това, че този вид завършващ материал е устойчив на UV-лъчите и не се изменя с годините.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• ъглови елементи - особеност при използването само и единствено на плочки има недостатък, че при ъглите ще се наруши перфектната визия със снаждане на две плочки под формата на ъгъл.:) За щастие производителите отдавна са се погрижили за тази неприятна подробност и предлагат висококачествени ъглови елементи. Прилагането на ъглови клинкерни плочки гарантира перфектната тухлена стена и само човек с набито око и специализирал в работата с керамичните изделия може да разбере дали са прилагани клинкерни тухли или клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

2. Сухопресованите клинкерни плочки - те също са направени от глина, но при тях производственият процес е по-различен - (сухопресоване). Плочките се създават чрез метода на полусухото пресоване. Прахообразната смес с влагово съдържание между 4% и 6% се пресова в две посоки, обикновено с налягане между 200 и 400 kg/cm². Този процес причинява частична деформация на гранулите и компресира материята, което придава начална здравина на неизпечената плочка. Пресоването променя молекулната структура, съкращавайки порите, което отвежда пара и създава вътрешно напрежение в плочката. Пресованите продукти се създават във форми, което допринася за повторяемостта на структурата на модела и постигането на добре възпроизводима повърхност. Те се отличават с по-голяма точност в сравнение с екструдираните, изпичани плочки, имат по-тесни толеранси и цветове. Повърхността е изключително гладка, често покрита с ангоба, което може да доведе до заключението, че те имат изкуствен, пластмасов вид с някои стречове и само размерът наподобява тухла. Пресованите плочки имат дебелина от 6 до 7 мм и следователно фугата (празнината между плочката и основата) заема малък обем, което намалява стената срещу влага. Структурата на такива фуги в пресованите плочки е гладка и не наподобява фугите, използвани при фасади от тухли. При поставянето на пресовани плочки, не е възможно да се приложи достатъчно голямо налягане, което да резултира в успешна имитация на тухлена структура. Тънкият хоросан също не е особено устойчив и при вятър може да се напука и разпадне поради изтичане на въздух.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

По-скъпите варианти са клинкерни тухли или екструдирани клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

3. Тухлите са перфектни, с несравнима техническа характеристика и външен вид, но са обемни и доста тежки. Ако решите да изберете най-доброто и да сложите тухли, трябва да сте наясно, че ще имате нужда от консултация при специалист, за да преизчисли натиска върху конструкцията. Клинкерните тухли трябва да се обработват при по-високи температури от традиционната керамика, така че за тези цели се използват специални пещи - те са изградени от материали, по-устойчиви на огън и имат по-ниска височина на канала на пещта. Изпичането на клинкер се извършва при температура 1100-1300 С, докато обикновените керамични тухли се изпичат при 800-1000 С. Клинкерните тухли са издръжливи и с изключително ниска абсорбция на влага, което им осигурява отлични експлоатационни и декоративни свойства. Материалът може да се използва в агресивни среди и за довършителни работи и облицовки на сгради. Тези обстоятелства гарантират дълготрайността на сградите и конструкциите, в изграждането на които се използват такива материали.


Клинкерната фасада – доказана здравина с годините
 
Клинкерната фасада - най-добрият избор

Какво всъщност е клинкерът?

Клинкерът представлява изключително здрав и надежден материал, използван за създаване на издръжливи и висококачествени фасади. Този материал със сигурност се отразява положително на стойността на имота ви. Използването на клинкерни плочки или тухли не само подобрява външния вид на сградата, но създава усещане за здравина,надежност, качество и увереност, в дългогодишната перфектна и сигурна визия.

История на клинкера

Tерминът "КЛИНКЕР" произлиза от описанието на характеристиките на тухлата, идващо от Средновековието. Той произлиза от думата "KLINK", която описва звука на изпечената тухла след удар. Този звук е бил един от малкото фактори, които са служили на строителите преди сертификатите и техническите тестове за да оценят качеството на материала, използван за изграждане на стени. Звукът, който тухлата издава при удар, предоставяше информация за здравината й, степента на примесите и натоварването, на което може да издържи. Така, производната "KLINKER" стана символ на надеждност, устойчивост и високо качество.
В наши дни, където технологичният напредък позволява точни измервания, прецизно регулиране на производствените процеси и използване на разнообразни строителни материали, терминът "КЛИНКЕР" се използва по-скоро като една красива маркетингова история, придружаваща разнообразни строителни материали. Сега, за да изберете надежден и издръжлив материал за облицовка на фасада, просто удряне на две плочки една срещу друга вече не е достатъчно. Необходимо е да се заровите по-дълбоко в производствените технологии. Производителите и търговците на фасадни материали използват термина "КЛИНКЕР" за всяка облицовъчна плочка, която има визуални характеристики на тухла.

Какви са предимствата на фасадата от клинкер?

Клинкерът се използва като материал повече от 700 г., запазва традициите за здравина и уют в изграждането на къщи, огради, жилищни и промишлени сгради.Външността на сградата ,облицована с керамика изпечена на висока температура ,може да достигне период на експлоатация около 100 г.Използването на клинкерени системи има дългогодишен период на приложение и в същото време не причинява вреда на околната среда.Фасади изградени от клинкерни продукти са се доказали в годините ,но едва сега навлизат като тенденции и в нашата страна.

Какви видове клинкер се предлагат на пазара?

В 21 век технологиите се развиват динамично.Въпреки ,че клинкерът е естествен материал,иновациите в производството позволяват да се създават различни продукти от този тип материал:

1.различни по цвят

- благодарение на различните цветове глина,гамата от клинкерни продукти е доста голяма,а комбинирането им дава възможност за производство на още по-голямо разнообразие ,което покрива различните предпочитания.Препоръчително е когато изберете цвят да заявите количество малко по-голямо от необходимото,защото при поръчка от друга партида на производството е възможно да има различия в тона на цвета.

2.различни по текстура - гладка,неравна,глазирана

- гладката - класическа и позната на всеки.
- неравната - тя е много актуална,тъй като наподобява на естествена ръчно формована тухла.
- глазираната - гладка с глазура отгоре,която я прави лъскава и лесна за почистване.

3.различни по размер

- дължина
- ширина
- дебелина

Какви са свойствата на материала клинкер?

Проекти реализирани с клинкерни елементи са с неоспорими превъзходства от повечето решения за фасади ,което може да се убедите лично ,като проучите предимствата на тези керамични продукти:
- Устойчивост на замръзване - продуктите от клинкер са с дребно пореста структура и с висока плътност,при което със сигурност материала няма да се компрометира дори и при много ниски температури.Голямата си плътност дължат на това ,че са направени при високи температури (1300 градуса) ,в специализираните пещи за производството на клинкер. Клинкерните тухлички абсорбират изключително малко влага(между 3 и 5%),което не позволява замръзването респективно разрушаването на продукта ,когато температурата на въздуха се понижи.
- Високо ниво на якост - фасадите изпълнени с керамични тухлички ,са гарантиращо здрави,тъй като имат перфектни характеристики при производство.Фасадата на сградата винаги ще е съвършена,тъй като повърхността не може да се нарани или счупи.
- Устойчивост на UV лъчи - клинкерът е с уникални характеристики,които не дават на цветовете да избледняват.Това е естествен материал с естествени цветове,които няма как да се повлияят от UV лъчите и така запазват оригиналният си външен вид.
- Дълготрайни свойства - вложените материали и процесите при производство гарантират качество на покритието повече от десетилетия и запазването на външният му вид за години напред.

Какви фасади клинкер има спрямо техниките за монтаж?

- Монтаж с лепене върху измазана стена - това е класически начин ,но при него е много важно качеството и начина на монтаж.
- Монтаж върху системи за вентилируема фасада - специална конструкция - метална или дървена.

Основните видове на полагане са два

1. С лепене плочка по плочка и фугиране

- Клинкерът се лепи с трас лепило и се фугира с фуга за клинкер и камък.Фугиращата смес се нанася със специални инструменти предназначени за фугиране.Запълването на разстоянията между тухличките играе важна роля ,не само за декоративните свойства ,но и за техническите характеристики.Фасади изпълнени с клинкерни продукти имат много ниска водопропускливост и висока паропропускливост, фугирането е необходимо за да се подобри качеството на стените и повърхността да диша.За фугиращите смеси трябва да се използват качествени продукти - гъвкав мастик.Когато използвате инструменти предназначени за клинкерния материал ,може да сте сигурни ,че ще се избегне трудоемката работа.А качеството на материала е неоспоримо:)

2. Вентилируема фасада

-Клинкерната вентилируема фасада е отлично решение за шумо- и топлоизолация на вашата сграда и представлява метална конструкция закрепена върху фасадата и крайният елемент е клинкерният детайл,който се закрепва за металните части . По този начин влагата не се натрупва на места и не уврежда керамиката.Тези системи за прилагане на клинкерни продукти спомагат водата да се изпари по естествен начин,като това отстранява възможността да се нарани стената и увреди външния вид на фасадата.
Описаната конструкция е най-често приложима за големи проекти.

3. Клинкерна система с полиуретанова изолация

-Системата е сравнително нова за нашият пазар.Продукта набира все по-голяма популярност и е с отлично качество. Kлинкерните фасадни плочки са интегрирани в топлоизолационен панел от висококачествена полиуретанова пяна, която е 100% безвредна. При производствения процес се използва технология за експандиране на PUR под високо налягане, чрез която се получава интегриран фасаден термоизолационен панел с финално покритие от естествен клинкер.Технологията на производство позволява постигането на високо качество на готовия продукт, което е предпоставка за постигане на перфектни резултати. Продуктите ,които се влагат са с отлично качество.

Основни тънкости ,които трябва да знаете за използването на клинкерни системи!

Монтажът на този вид материал е лесен,но все пак е добре да се намерят добри и грамотни майстори,така че фасадата да има перфектни характеристики и да издържи дълго време.И въпреки това трябва да бъдете наясно с основните елементи от изпълнението .

клинкерните стени и фугата - фугирането на клинкерните стени е не само с декоративни свойства,но подобрява и техническите качества на обекта.Препоръчително е фугата да е между 10 и 12 мм.

качество на фугата - клинкерът е материал ,който се характеризира с ниска пропускливост,за което е от значение качеството на използваната фуга,като тя ще позволи на създадената повърхност да диша.

лепилото - лепилото трябва да бъде специално лепило за клинкер или тъй наречените "трас лепила". Използването на качествено лепило съобразено с нуждата на клинкерната стена,ще предотврати неприятни естетични дефекти по фасадата.От понижаването на температурите и замръзването на материала и последващо увеличение на температурите се стича вода ,която оставя бели не естетични черти върху керамичните плочки.

Харесвате ли новите тенденции в тухлените фасади или трябва да изберете най-качествените и здрави облицовки ,Вие сте на прав път като посетихте най-добрата страница за клинкерни продукти.Ако имате допълнителни въпроси,притеснения или колебания,ние от Клинкер БГ сме винаги насреща за да Ви помогнем.Не се колебайте да ни потърсите и да реализираме едни прекрасни идеи.
 
Полезни съвети за клинкераРазлики в цветови нюанси на клинкерни продукти са естествено явление в резултат на производствения процес.Повърхността придобива естествен външен вид.Въпреки това, трябва да се знае, че за да се получи този ефект е хубаво да се смесят плочки от различни пакети.Също така е препоръчително закупуване на стока от една и съща партида.
 

Полезни съвети за клинкераЗа монтиране на клинкерните продукти се използват съответните сухи смеси.Винаги трябва да използвате устойчиви на замръзване лепила когато поставяте клинкера на открито, докато тези, използвани за подови плочки трябва да се характеризират с гъвкавост.Когато лепите клинкера,винаги трябва да се придържате към препоръките на производителя на лепилото, като се внимава по-специално дебелината на лепилото да не превишава 5 мм.
 

Полезни съвети за клинкераОсновата върху която се полагат клинкерните плочки и первази трябва да бъде здрава и суха.Преди лепене основата трябва да бъде добре почистена и грундирана.Повърхността на основата трябва да е гладка.За да увеличите сцеплението може да надраскате основата с остър инструмент. Да не се поставят клинкерни плочки върху мокра основа.
 

Полезни съвети за клинкераАко е необходимо за изравняване на основата и оформянето на подходящата повърхност,трябва да използвате специални разтвори.
 

Полезни съвети за клинкераСпециалните разтвори трябва да бъдат намазани по цялата повърхност на клинкерните плочи. За да се гарантира пълна адхезия на плочите с основата препоръчваме ви да намажете лепилото на основата и на долната част на клинкерните плочи.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкера на тераси,балкони,стълби и т.н.,можете да запечатате основата с специална субстанция (хидроизолация).Хидроизолацията също може да бъде поставена и по стената до височината на цокъла.Точката на допир между стена/под контакт се запечатва с специална лента за хидроизолации.Хидроизолацията трябва да пречи на водата да проникне в слоя под клинкера и да отслаби връзката между клинкера и основата,както и да защити клинкерните плочи срещу капилярна влага.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните плочки трябва да бъдат поставени в една и съща посока,в зависимост от линиите от вътрешната страна на продуктите.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер на големи площи е необходимо да се направят дилатационни фуги на всеки 2-5м.Ширината на дилатационната фуга трябва да бъде 10 мм.Фугите трябва да бъдат изпълнен с гъвкав мастик.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по хоризонтални повърхности,изложени на атмосферни валежи следва да се предвиди наклон за да се позволи свободно оттичане - мин 2% наклон.
 

Полезни съвети за клинкераМежду клинкерните плочки трябва да се оставят фуги,най-често използваните ширини на фугата са са 8-14 мм.Фугите трябва да се запълват с налични в търговската мрежа разтвори за фугиране на клинкер.Разтвора във фугите трябва да е равен с предната част на клинкерните плочи и да има леко вдлъбнат профил.При полагане на фасада,клинкера трябва да бъде равен с мазилката на стената.Ако облицовката стърчи над мазилката,тя се нуждае от защита срещу капилярна влага.Препоръчително е запълването на фугите да става по полусухия метод.Зацапване с шлам не е препоръчително
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по стъпала трябва да се внимава да не стърчи вертикално ръба на бетоновите стълби.
 

Полезни съвети за клинкераВсякакви помощни материали,т.е. грундове,разтвори,замазки,гъвкави строителни лепила,импрегнатори и т.н., необходими за правилното полагане на клинкерните облицовки трябва да се използват в съответствие с препоръките на производителите на тези материали.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните облицовки трябва да се полагат от професионалист,който може да вземе решение за това как да постави клинкерните плочи и какви спомагателни материали да използва, в съответствие с условията, на мястото на полагане.
 
Върни се в началото на страницата