Клинкер - приложения и специфики

Вижте всички статии
Има много варианти за завършване на фасадата. Някой по-евтини – като мазилка,сайдинг и т.н. Други пък са по-скъпи, но дълготрайни, креативни и иновативни.
Клинкерната фасада е съчетание от традиционна визия, дълготрайност и и разумна цена. Изработените с клинкер фасади са едни от най-здравите варианти на фасада. Клинкерът като облицовъчен материал се е доказал през годините.
Ако изберете да завършите вашият блок, къща, гараж или ограда и да имате тухлена визия, може само да ви поздравим с перфектният избор.
Естествено всеки би казъл много е скъпо. Зависи! Има варианти и красиви модели в по-ниският ценови клас.

1. Най-подходящият вариант е да изберете клинкерни плочки произведени чрез екструзия. Те са със същите характеристики като клинкерните тухли, но са по-леки, по-малки и с по-ниски транспортни разходи.Керамичните фасадни плочки могат да бъдат произведени чрез две различни технологии:
1.Технология на екструдирания клинкер: Този традиционен метод се използва за изработка на клинкер, тухли и павета. Заготовките, съставени от пластични маси от огнеупорна и пречистена глина, с влагово съдържание между 15% и 30%, преминават през екструдер. Този инструмент придава на суровата материя геометрична форма без да нарушава молекулната й структура или създава изкуствено налягане. След това заготовките се режат на отделни продукти, а декоративни елементи се нанасят със смес от сажди и естествени пигменти. Продуктите след това се изпичат в тунелна пещ при 1300 градуса Целзий в продължение на 48 часа. Този процес придава окончателната форма на материала, която позволява паропропускливост и изгаряне на органични примеси. Екструдираните клинкерни плочки се произвеждат по точно същия начин като клинкерните тухли, използвайки същите материали и технология. Това води до повърхност, която наподобява тази на традиционните клинкерни продукти. Тези плочки не са толкова гладки, както пресованите, и имат по-висока устойчивост на замръзване. Те са настолко реалистични, че след като бъдат приложени на фасадата, никой не може да различи дали се използват плочки или тухли. Гамата от продукти, произведени по екструзионната технология, включва разнообразие от естествени цветове и текстури на повърхността, подобни на тези на клинкерните тухли. Често производителите на фасадни плочки предоставят същите или подобни цветове както на плочките, така и на тухлите, необходими за завършване на свързани елементи като фасади, комини, огради и зелени площи. Благодарение на факта, че екструдираните плочки имат дебелина от 9 до 14 мм, те могат да използват същите фугиращи смеси, използвани за тухлени повърхности, което означава, че размерът на частиците и структурата са съответни към повърхността на зидарийните разтвори.Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

Може да намерите плочки между 6,5 мм и 18 мм.

• различни текстури – матирана, гланцова, с неравности и грапавини. Всичко това е с гарантирано качество въпреки размерите. Независимо от повърхността плочките са устойчиви на замърсявания и петна.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• цветовата гама - уникална и многообразна. Има стотици цветове, които отново ще подчертаем, че са добити от естествен материал. Няма използвани химикали. Всеки модел е направен от съответния цвят глина и спецификата в обработката при изпичане. Фактите сочат и към това, че този вид завършващ материал е устойчив на UV-лъчите и не се изменя с годините.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• ъглови елементи - особеност при използването само и единствено на плочки има недостатък, че при ъглите ще се наруши перфектната визия със снаждане на две плочки под формата на ъгъл.:) За щастие производителите отдавна са се погрижили за тази неприятна подробност и предлагат висококачествени ъглови елементи. Прилагането на ъглови клинкерни плочки гарантира перфектната тухлена стена и само човек с набито око и специализирал в работата с керамичните изделия може да разбере дали са прилагани клинкерни тухли или клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

2. Сухопресованите клинкерни плочки - те също са направени от глина, но при тях производственият процес е по-различен - (сухопресоване). Плочките се създават чрез метода на полусухото пресоване. Прахообразната смес с влагово съдържание между 4% и 6% се пресова в две посоки, обикновено с налягане между 200 и 400 kg/cm². Този процес причинява частична деформация на гранулите и компресира материята, което придава начална здравина на неизпечената плочка. Пресоването променя молекулната структура, съкращавайки порите, което отвежда пара и създава вътрешно напрежение в плочката. Пресованите продукти се създават във форми, което допринася за повторяемостта на структурата на модела и постигането на добре възпроизводима повърхност. Те се отличават с по-голяма точност в сравнение с екструдираните, изпичани плочки, имат по-тесни толеранси и цветове. Повърхността е изключително гладка, често покрита с ангоба, което може да доведе до заключението, че те имат изкуствен, пластмасов вид с някои стречове и само размерът наподобява тухла. Пресованите плочки имат дебелина от 6 до 7 мм и следователно фугата (празнината между плочката и основата) заема малък обем, което намалява стената срещу влага. Структурата на такива фуги в пресованите плочки е гладка и не наподобява фугите, използвани при фасади от тухли. При поставянето на пресовани плочки, не е възможно да се приложи достатъчно голямо налягане, което да резултира в успешна имитация на тухлена структура. Тънкият хоросан също не е особено устойчив и при вятър може да се напука и разпадне поради изтичане на въздух.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

По-скъпите варианти са клинкерни тухли или екструдирани клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

3. Тухлите са перфектни, с несравнима техническа характеристика и външен вид, но са обемни и доста тежки. Ако решите да изберете най-доброто и да сложите тухли, трябва да сте наясно, че ще имате нужда от консултация при специалист, за да преизчисли натиска върху конструкцията. Клинкерните тухли трябва да се обработват при по-високи температури от традиционната керамика, така че за тези цели се използват специални пещи - те са изградени от материали, по-устойчиви на огън и имат по-ниска височина на канала на пещта. Изпичането на клинкер се извършва при температура 1100-1300 С, докато обикновените керамични тухли се изпичат при 800-1000 С. Клинкерните тухли са издръжливи и с изключително ниска абсорбция на влага, което им осигурява отлични експлоатационни и декоративни свойства. Материалът може да се използва в агресивни среди и за довършителни работи и облицовки на сгради. Тези обстоятелства гарантират дълготрайността на сградите и конструкциите, в изграждането на които се използват такива материали.


Клинкерната фасада – доказана здравина с годините
Върни се в началото на страницата