Полезни съвети за клинкера

Вижте всички статии
Полезни съвети за клинкераРазлики в цветови нюанси на клинкерни продукти са естествено явление в резултат на производствения процес.Повърхността придобива естествен външен вид.Въпреки това, трябва да се знае, че за да се получи този ефект е хубаво да се смесят плочки от различни пакети.Също така е препоръчително закупуване на стока от една и съща партида.
 

Полезни съвети за клинкераЗа монтиране на клинкерните продукти се използват съответните сухи смеси.Винаги трябва да използвате устойчиви на замръзване лепила когато поставяте клинкера на открито, докато тези, използвани за подови плочки трябва да се характеризират с гъвкавост.Когато лепите клинкера,винаги трябва да се придържате към препоръките на производителя на лепилото, като се внимава по-специално дебелината на лепилото да не превишава 5 мм.
 

Полезни съвети за клинкераОсновата върху която се полагат клинкерните плочки и первази трябва да бъде здрава и суха.Преди лепене основата трябва да бъде добре почистена и грундирана.Повърхността на основата трябва да е гладка.За да увеличите сцеплението може да надраскате основата с остър инструмент. Да не се поставят клинкерни плочки върху мокра основа.
 

Полезни съвети за клинкераАко е необходимо за изравняване на основата и оформянето на подходящата повърхност,трябва да използвате специални разтвори.
 

Полезни съвети за клинкераСпециалните разтвори трябва да бъдат намазани по цялата повърхност на клинкерните плочи. За да се гарантира пълна адхезия на плочите с основата препоръчваме ви да намажете лепилото на основата и на долната част на клинкерните плочи.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкера на тераси,балкони,стълби и т.н.,можете да запечатате основата с специална субстанция (хидроизолация).Хидроизолацията също може да бъде поставена и по стената до височината на цокъла.Точката на допир между стена/под контакт се запечатва с специална лента за хидроизолации.Хидроизолацията трябва да пречи на водата да проникне в слоя под клинкера и да отслаби връзката между клинкера и основата,както и да защити клинкерните плочи срещу капилярна влага.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните плочки трябва да бъдат поставени в една и съща посока,в зависимост от линиите от вътрешната страна на продуктите.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер на големи площи е необходимо да се направят дилатационни фуги на всеки 2-5м.Ширината на дилатационната фуга трябва да бъде 10 мм.Фугите трябва да бъдат изпълнен с гъвкав мастик.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по хоризонтални повърхности,изложени на атмосферни валежи следва да се предвиди наклон за да се позволи свободно оттичане - мин 2% наклон.
 

Полезни съвети за клинкераМежду клинкерните плочки трябва да се оставят фуги,най-често използваните ширини на фугата са са 8-14 мм.Фугите трябва да се запълват с налични в търговската мрежа разтвори за фугиране на клинкер.Разтвора във фугите трябва да е равен с предната част на клинкерните плочи и да има леко вдлъбнат профил.При полагане на фасада,клинкера трябва да бъде равен с мазилката на стената.Ако облицовката стърчи над мазилката,тя се нуждае от защита срещу капилярна влага.Препоръчително е запълването на фугите да става по полусухия метод.Зацапване с шлам не е препоръчително
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по стъпала трябва да се внимава да не стърчи вертикално ръба на бетоновите стълби.
 

Полезни съвети за клинкераВсякакви помощни материали,т.е. грундове,разтвори,замазки,гъвкави строителни лепила,импрегнатори и т.н., необходими за правилното полагане на клинкерните облицовки трябва да се използват в съответствие с препоръките на производителите на тези материали.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните облицовки трябва да се полагат от професионалист,който може да вземе решение за това как да постави клинкерните плочи и какви спомагателни материали да използва, в съответствие с условията, на мястото на полагане.
Върни се в началото на страницата