Статии

Идеите, които ще променят вашият дом – изберете клинкер и ще бъде…уютен, модерен и уникален!!!Ние от клинкер БГ бихме желали да споделим нашите идеи за този екологичен материал, в производството на който не се използват никакви изкуствени съставки и химикали. Голямото разнообразие от цветове в клинкерните модели позволява да намерите своето индивидуално виждане за интериорно решение. Бъдете сигурни, че качеството и характеристиките на клинкерните плочки са на отлично ниво.

Когато сме в ролята на дизайнери на собственият си дом е много трудна задача. Когато взимаме решения за интериора,винаги се обмисля боя, латекс, тапети , настилки, килими, плочки, пердета, мебели. За да бъдем креативни започваме да наслояваме идеи, да комбинираме множество материи, цветове, аксесоари и тн. Точно за това искаме да ви предложим съчетаване на изчистена визия с акцент клинкерните материали.

Разгледайте предложенията ни за различните кътове у дома и ще се убедите,че ако се комбинира семпла основа на стените, например в бяло и клинкерни плочки ще се получи доста креативно и приятно място.


Започваме от коридораКоридора е място,което се свързва с мръсни обувки, подпиране по стените, неволни драскотини от чанти, чадъри и тн. Не винаги, но повечето коридори са тесни пространства, където може визуално да ги променяте с хиризонтали и вертикали. Ние предлагаме различни по размери клинкерни плочки и клинкерни тухли. При нас в Клинкер БГ ще откриете много модели на няколко европейски производители .

Ако сложите по натурални цветове клинкер - червен, кафяв ще сте сигурни ,че няма да се личат неволно зацапване и нараняване по стената. Ако пък сложите светли цветове, няма да се притеснявате, че ще останат следи от драскотини и удари, защото клинкерните настилки са устойчиви при натиск и не може да се деформират. Друга от многото отлични характеристики е, че глазираният клинкерен материал не задържа петна и се почиства лесно. А ето и няколко идеи….

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 Любимото място за разпускане – холаТази част от апартамента е от изключителна важност. Активното време прекарано с близки хора ни е много приятно и за това се впускаме да направим нашата всекидневна красива, практична и уютна. Идеите са много, но нашият съвет е да решите на първо място дали искате обстановката да е светла или в по-приглушени цветове.

Клинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Ако имате камина, то предпочитанията винаги са да бъде облицована с клинкерни плочки или клинкерни тухли.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Другото място, което е предпочитано за тухлена стена е зад дивана. Много лесно, чрез използването на голямата гама от клинкерни модели може да изберете цвят, който да бъде акцент и да контрастира с дивана. За да не се губи красотата на мебелите, ако са в подобни нюанси със стените, може да разчитате на нашите екологични и красиви клинкерни продукти.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


Спалнята – релаксиране и сънТази част от дома е много нежна и деликатна. Спалнята се свързва с много уют и време за почивка от натрупаното с цветове и предмети обкръжение. Това е помещение в е което сме голяма част от времето си. Там температурата трябва да е умерена, а въздухът чист. И какво по-подходяща от клинкерните елементи, които са екологични и без никакви вредни миризми. Цветовете им са натурални, вписвайки се много стилно и ненатрапчиво в интериора на спалнята. Клинкерните стени са подходящи за поставяне на топли, приглушени и насочващи светлина осветителни тела. Тухлената визия може да бъде на една от стените като акцент, а останалите да са чисти, бели и успокояващи.

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


Кухнята мечтата на всяка жена или почти всяка :)Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 

Клинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


ТрапезарияКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 


БаняКлинкер в интериораКлинкер в интериора
 
Има много варианти за завършване на фасадата. Някой по-евтини – като мазилка,сайдинг и т.н. Други пък са по-скъпи, но дълготрайни, креативни и иновативни.
Клинкерната фасада е съчетание от традиционна визия, дълготрайност и и разумна цена. Изработените с клинкер фасади са едни от най-здравите варианти на фасада. Клинкерът като облицовъчен материал се е доказал през годините.
Ако изберете да завършите вашият блок, къща, гараж или ограда и да имате тухлена визия, може само да ви поздравим с перфектният избор.
Естествено всеки би казъл много е скъпо. Зависи! Има варианти и красиви модели в по-ниският ценови клас.

1. Сухопресованите клинкерни плочки - те също са направени от глина, но при тях производственият процес е по-различен - (сухопресоване).

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

По-скъпите варианти са клинкерни тухли или екструдирани клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

2. Тухлите са перфектни, с несравнима техническа характеристика и външен вид, но са обемни и доста тежки. Ако решите да изберете най-доброто и да сложите тухли, трябва да сте наясно, че ще имате нужда от консултация при специалист, за да преизчисли натиска върху конструкцията.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

3. Най-подходящият вариант е да изберете клинкерни плочки произведени чрез екструзия. Те са със същите характеристики като клинкерните тухли, но са по-леки, по-малки и с по-ниски транспортни разходи.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

Може да намерите плочки между 6,5 мм и 18 мм.

• различни текстури – матирана, гланцова, с неравности и грапавини. Всичко това е с гарантирано качество въпреки размерите. Независимо от повърхността плочките са устойчиви на замърсявания и петна.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• цветовата гама - уникална и многообразна. Има стотици цветове, които отново ще подчертаем, че са добити от естествен материал. Няма използвани химикали. Всеки модел е направен от съответния цвят глина и спецификата в обработката при изпичане. Фактите сочат и към това, че този вид завършващ материал е устойчив на UV-лъчите и не се изменя с годините.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините

• ъглови елементи - особеност при използването само и единствено на плочки има недостатък, че при ъглите ще се наруши перфектната визия със снаждане на две плочки под формата на ъгъл.:) За щастие производителите отдавна са се погрижили за тази неприятна подробност и предлагат висококачествени ъглови елементи. Прилагането на ъглови клинкерни плочки гарантира перфектната тухлена стена и само човек с набито око и специализирал в работата с керамичните изделия може да разбере дали са прилагани клинкерни тухли или клинкерни плочки.

Клинкерната фасада – доказана здравина с годините
 
Клинкерната фасада - най-добрият избор
Клинкерната фасада е външна декоративна система характеризираща се с изключителна здравина и трайност на крайното покритие.Описаните характеристики се дължат на естествения продукт клинкер,който е основен елемент в системата. Клинкерните елементи са висококачествени продукти изработени от естествени природни ресурси-глина,пясък и вода. Изпечени в специализирани клинкерни пещи на температури от 1300 градуса. Керамичните елементи използвани за реализация на клинкерни фасади са с изключителни технически качества и неповторим външен вид. Визуализацията на сграда,покрита с клинкерна фасада, е с отличен външен вид и в същото време хармонизира с природата и заобикалящата ни среда.
Фасадите изпълнени с клинкерни системи са устойчиви на замръзване, устойчиви на механични наранявания и издръжливи на всякакви атмосферни условия.Клинкерните елементи, които се прилагат за външни декорации и цялостни фасади са изработени от естествени компоненти,съответно продуктите са високо устойчиви,а на това се дължи факта,че са най-здравата и издръжлива облицовка.

Какви са предимствата на фасадата от клинкер?


Клинкерът се използва като материал повече от 700 г., запазва традициите за здравина и уют в изграждането на къщи, огради, жилищни и промишлени сгради.Външността на сградата ,облицована с керамика изпечена на висока температура ,може да достигне период на експлоатация около 100 г.Използването на клинкерени системи има дългогодишен период на приложение и в същото време не причинява вреда на околната среда.Фасади изградени от клинкерни продукти са се доказали в годините ,но едва сега навлизат като тенденции и в нашата страна.

Какви видове клинкер се предлагат на пазара?


В 21 век технологиите се развиват динамично.Въпреки ,че клинкерът е естествен материал,иновациите в производството позволяват да се създават различни продукти от този тип материал:

1.различни по цвят


- благодарение на различните цветове глина,гамата от клинкерни продукти е доста голяма,а комбинирането им дава възможност за производство на още по-голямо разнообразие ,което покрива различните предпочитания.Препоръчително е когато изберете цвят да заявите количество малко по-голямо от необходимото,защото при поръчка от друга партида на производството е възможно да има различия в тона на цвета.

2.различни по текстура - гладка,неравна,глазирана


- гладката - класическа и позната на всеки.
- неравната - тя е много актуална,тъй като наподобява на естествена ръчно формована тухла.
- глазираната - гладка с глазура отгоре,която я прави лъскава и лесна за почистване.

3.различни по размер


- дължина
- ширина
- дебелина

Какви са свойствата на материала клинкер?


Проекти реализирани с клинкерни елементи са с неоспорими превъзходства от повечето решения за фасади ,което може да се убедите лично ,като проучите предимствата на тези керамични продукти:
- Устойчивост на замръзване - продуктите от клинкер са с дребно пореста структура и с висока плътност,при което със сигурност материала няма да се компрометира дори и при много ниски температури.Голямата си плътност дължат на това ,че са направени при високи температури (1300 градуса) ,в специализираните пещи за производството на клинкер. Клинкерните тухлички абсорбират изключително малко влага(между 3 и 5%),което не позволява замръзването респективно разрушаването на продукта ,когато температурата на въздуха се понижи.
- Високо ниво на якост - фасадите изпълнени с керамични тухлички ,са гарантиращо здрави,тъй като имат перфектни характеристики при производство.Фасадата на сградата винаги ще е съвършена,тъй като повърхността не може да се нарани или счупи.
- Устойчивост на UV лъчи - клинкерът е с уникални характеристики,които не дават на цветовете да избледняват.Това е естествен материал с естествени цветове,които няма как да се повлияят от UV лъчите и така запазват оригиналният си външен вид.
- Дълготрайни свойства - вложените материали и процесите при производство гарантират качество на покритието повече от десетилетия и запазването на външният му вид за години напред.

Какви фасади клинкер има спрямо техниките за монтаж?


- Монтаж с лепене върху измазана стена - това е класически начин ,но при него е много важно качеството и начина на монтаж.
- Монтаж върху системи за вентилируема фасада - специална конструкция - метална или дървена.

Основните видове на полагане са два


1. С лепене плочка по плочка и фугиране


- Клинкерът се лепи с трас лепило и се фугира с фуга за клинкер и камък.Фугиращата смес се нанася със специални инструменти предназначени за фугиране.Запълването на разстоянията между тухличките играе важна роля ,не само за декоративните свойства ,но и за техническите характеристики.Фасади изпълнени с клинкерни продукти имат много ниска водопропускливост и висока паропропускливост, фугирането е необходимо за да се подобри качеството на стените и повърхността да диша.За фугиращите смеси трябва да се използват качествени продукти - гъвкав мастик.Когато използвате инструменти предназначени за клинкерния материал ,може да сте сигурни ,че ще се избегне трудоемката работа.А качеството на материала е неоспоримо:)

2. Вентилируема фасада


-Клинкерната вентилируема фасада е отлично решение за шумо- и топлоизолация на вашата сграда и представлява метална конструкция закрепена върху фасадата и крайният елемент е клинкерният детайл,който се закрепва за металните части . По този начин влагата не се натрупва на места и не уврежда керамиката.Тези системи за прилагане на клинкерни продукти спомагат водата да се изпари по естествен начин,като това отстранява възможността да се нарани стената и увреди външния вид на фасадата.
Описаната конструкция е най-често приложима за големи проекти.

3. Клинкерна система с полиуретанова изолация


-Системата е сравнително нова за нашият пазар.Продукта набира все по-голяма популярност -и е с отлично качество.Може да прочетете подробно в нашият сайт:
ФАСАДНА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННА СИСТЕМА С ИНТЕГРИРАН КЛИНКЕР

Основни тънкости ,които трябва да знаете за използването на клинкерни системи!


Монтажът на този вид материал е лесен,но все пак е добре да се намерят добри и грамотни майстори,така че фасадата да има перфектни характеристики и да издържи дълго време.И въпреки това трябва да бъдете наясно с основните елементи от изпълнението .

клинкерните стени и фугата - фугирането на клинкерните стени е не само с декоративни свойства,но подобрява и техническите качества на обекта.Препоръчително е фугата да е между 10 и 12 мм.

качество на фугата - клинкерът е материал ,който се характеризира с ниска пропускливост,за което е от значение качеството на използваната фуга,като тя ще позволи на създадената повърхност да диша.

лепилото - лепилото трябва да бъде специално лепило за клинкер или тъй наречените "трас лепила". Използването на качествено лепило съобразено с нуждата на клинкерната стена,ще предотврати неприятни естетични дефекти по фасадата.От понижаването на температурите и замръзването на материала и последващо увеличение на температурите се стича вода ,която оставя бели не естетични черти върху керамичните плочки.


Харесвате ли новите тенденции в тухлените фасади или трябва да изберете най-качествените и здрави облицовки ,Вие сте на прав път като посетихте най-добрата страница за клинкерни продукти.Ако имате допълнителни въпроси,притеснения или колебания,ние от Клинкер БГ сме винаги насреща за да Ви помогнем.Не се колебайте да ни потърсите и да реализираме едни прекрасни идеи.
 
Полезни съвети за клинкераРазлики в цветови нюанси на клинкерни продукти са естествено явление в резултат на производствения процес.Повърхността придобива естествен външен вид.Въпреки това, трябва да се знае, че за да се получи този ефект е хубаво да се смесят плочки от различни пакети.Също така е препоръчително закупуване на стока от една и съща партида.
 

Полезни съвети за клинкераЗа монтиране на клинкерните продукти се използват съответните сухи смеси.Винаги трябва да използвате устойчиви на замръзване лепила когато поставяте клинкера на открито, докато тези, използвани за подови плочки трябва да се характеризират с гъвкавост.Когато лепите клинкера,винаги трябва да се придържате към препоръките на производителя на лепилото, като се внимава по-специално дебелината на лепилото да не превишава 5 мм.
 

Полезни съвети за клинкераОсновата върху която се полагат клинкерните плочки и первази трябва да бъде здрава и суха.Преди лепене основата трябва да бъде добре почистена и грундирана.Повърхността на основата трябва да е гладка.За да увеличите сцеплението може да надраскате основата с остър инструмент. Да не се поставят клинкерни плочки върху мокра основа.
 

Полезни съвети за клинкераАко е необходимо за изравняване на основата и оформянето на подходящата повърхност,трябва да използвате специални разтвори.
 

Полезни съвети за клинкераСпециалните разтвори трябва да бъдат намазани по цялата повърхност на клинкерните плочи. За да се гарантира пълна адхезия на плочите с основата препоръчваме ви да намажете лепилото на основата и на долната част на клинкерните плочи.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкера на тераси,балкони,стълби и т.н.,можете да запечатате основата с специална субстанция (хидроизолация).Хидроизолацията също може да бъде поставена и по стената до височината на цокъла.Точката на допир между стена/под контакт се запечатва с специална лента за хидроизолации.Хидроизолацията трябва да пречи на водата да проникне в слоя под клинкера и да отслаби връзката между клинкера и основата,както и да защити клинкерните плочи срещу капилярна влага.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните плочки трябва да бъдат поставени в една и съща посока,в зависимост от линиите от вътрешната страна на продуктите.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер на големи площи е необходимо да се направят дилатационни фуги на всеки 2-5м.Ширината на дилатационната фуга трябва да бъде 10 мм.Фугите трябва да бъдат изпълнен с гъвкав мастик.
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по хоризонтални повърхности,изложени на атмосферни валежи следва да се предвиди наклон за да се позволи свободно оттичане - мин 2% наклон.
 

Полезни съвети за клинкераМежду клинкерните плочки трябва да се оставят фуги,най-често използваните ширини на фугата са са 8-14 мм.Фугите трябва да се запълват с налични в търговската мрежа разтвори за фугиране на клинкер.Разтвора във фугите трябва да е равен с предната част на клинкерните плочи и да има леко вдлъбнат профил.При полагане на фасада,клинкера трябва да бъде равен с мазилката на стената.Ако облицовката стърчи над мазилката,тя се нуждае от защита срещу капилярна влага.Препоръчително е запълването на фугите да става по полусухия метод.Зацапване с шлам не е препоръчително
 

Полезни съвети за клинкераПри полагане на клинкер по стъпала трябва да се внимава да не стърчи вертикално ръба на бетоновите стълби.
 

Полезни съвети за клинкераВсякакви помощни материали,т.е. грундове,разтвори,замазки,гъвкави строителни лепила,импрегнатори и т.н., необходими за правилното полагане на клинкерните облицовки трябва да се използват в съответствие с препоръките на производителите на тези материали.
 

Полезни съвети за клинкераКлинкерните облицовки трябва да се полагат от професионалист,който може да вземе решение за това как да постави клинкерните плочи и какви спомагателни материали да използва, в съответствие с условията, на мястото на полагане.
 
Върни се в началото на страницата